Gå til sidens hovedinnhold

Vil flytte dobbeldiagnosepasienter til byen

Artikkelen er over 8 år gammel

Å flytte et velfungerende psykiatritilbud til Haugesund, møter kraftig motstand ved Valen sjukehus.

KVINNHERAD: De ansatte ved dobbeldiagnoseposten – post A – reagerer sterkt på at denne pasientgruppen skal flyttes fra det landlige miljøet på Valen og tett inntil Haraldsgata.

Det dreier seg om en pasientgruppe som både er rusmiddelavhengig og har psykiske lidelser. I et brev som er sendt styret i Helse Fonna, siterer de en pasient som sier:

– Det er stor forskjell på Haraldsgata og Handelandsdalen.

De ansatte ved dobbeldiagnoseposten, som teller 22 årsverk, frykter at Fonna-styret i november vil gjøre alvor av forslaget om å flytte hele stasen til Haugesund.

Faglig vurdert?

Personalgruppa ved post A på Valen reiser tvil om forslaget er tuftet på en grundig, faglig vurdering.

De viser til en rekke fordeler som nettopp lokaliseringen på Valen medfører. Som for eksempel samarbeidet med Valekrossen skule, der pasientene, mens de er innlagt, kan ta valgfag som kan bygge videre på deres interesser og evner. På det jevne er det to–tre pasienter som benytter seg av dette tilbudet.

– En unik ressurs

– Vi har fantastisk natur utenfor døra, som vi nytter aktivt i behandlingen, skriver de ansatte. De mener lokaliseringen på Valen gir posten en unik ressurs, som blir nyttet til fulle.

De viser også til en rekke tilbakemeldinger fra pasienter. Mange viser til verdien av avstand til rusmiljøet i tettstedene, slik at de får oppleve ro og trygghet under behandlingen.

Av brevet til styret framgår det at klinikkdirektøren under et allmøte har brukt samling av fagmiljøet som et hovedargument for flytting.

– Men dette vil etter vår mening gå så kraftig ut over tilbudet, at det vil bli vesentlig forringet, skriver de ansatte.

De viser også til at den ene funksjonen etter den andre er blitt flyttet, og spør om Helse Fonna i det hele tatt har tenkt at Valen sjukehus skal overleve.

Kommentarer til denne saken