Gå til sidens hovedinnhold

Veteranferja M/S Granvin fredet

Artikkelen er over 10 år gammel

Passasjer- og bilferja M/S Granvin fra 1931 er blitt fredet av riksantikvaren.

OSLO: - Med fredingen av M/S Granvin blir en viktig representant for Norges maritime kulturarv tatt vare på. Skipet er en av veldig få bilferjer i Norge fra tiden da biltrafikk og utbyggingen av et moderne veisystem ennå var i startfasen, sier riksantikvar Jørn Holme.

Del på Facebook

M/S Granvin ble bygget for passasjer- og biltrafikk i det viktige riksvegsambandet mellom øst- og vestlandet gjennom indre Hardanger, og er derfor også en av våre eldste riksvegferjer. Skipet ble bygget på Mjellem & Karlsen verft i Bergen i 1931 og gikk i drift for Det Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap frem til 1987

Hardanger

Ferja kunne frakte 150 passasjerer og te biler på dekket tvers over fjord og sund. Ettersom trafikken økte raskt gjennom Hardanger, ble M/S Granvin erstattet av et større skip i 1938, men fortsatte med lokalruter i indre Hardanger og tok med biler når det var nødvendig.

M/S Granvin kjørte samme rute frem til 1987. Da ble rutetrafikken i indre Hardanger lagt ned etter åpningen av tunnel- og vegsambandet mellom Granvin og ferjeleiet i Bruravik. Året etter tok Veteranskipslaget Fjordabåten over skipet. Laget startet arbeidet med å restaurere M/S Granvin og bygde det om til en bilførende ferje, slik som den var i utgangspunktet.

Krigstransportør

M/S Granvin spilte også en rolle under den andre verdskrig.

Den 9. april 1940 ble M/S Granvin rekvirert til troppetransport for norske soldater. Blant annet satte skipet i land norske tropper i Ulstein før tyske okkupanter gikk til angrep på stedet.