Gå til sidens hovedinnhold

Andsnes åpner Baroni-sesongen

Artikkelen er over 4 år gammel

Slottet mellom fjord og fjell er klar for sesongen 2017. Rosendal-venn Leif Ove Andsnes spiller opp og den klassiske danske maleren Christoffer Wilhelm Eckersbergs kunst hentes inn. Sammen med den franske maleren Olivier Messiaens. Fredag er det offisiell åpning.

KVINNHERAD: Norges mest kjente pianist, Leif Ove Andsnes, er også en mann som er opptatt av billedkunst.

I forbindelse med Rosendal Kammermusikkfestival fra 10. til 13. august, med  Wolfgang Amadeus Mozarts musikk  i fokus, ønsket han seg en utstilling og professor Gunnar Danbolt kom opp med kunstnerne Eckersberg og Messiaen.

– Mozart, Haydn og Beethoven var kjernen i wienerklassisismen. Jeg lette etter en mulig parallell i kunsthistorien og landet på nyklassisismen.  I Danmarks store nyklassisist Christoffer Wilhelm Eckersberg (1783–1853)  fant jeg en linje, og innlån fra Statens Museum i København sikret utstillingen. For selv om musikk utfolder seg i tiden, mens billedkunsten utfolde seg i rommet, finnes det likhetspunkter mellom de to kunstartene, uttrykker Danbolt i forordet i utstillingskatalogen. Av Olivier Messiaen vises  en samling reproduksjoner, mens hans musikkverk  «Quatour pour la fin du Temps» framføres på slottet i år.

– Messiaen var synestetiker og så musikken sin som farger. Selv mente han at musikken han hadde mange fellestrekk med kunsten til den katolske maleren Georges Rouault, forteller direktør ved Baroniet Rosendal, Anne Grete Honerød.

Åpningskonsert

Lørdag spiller Leif Ove Andsnes sammen med fiolinisten Sonoko Miriam Welte og cellisten Frida Tharaldsen Skaftun i Den røde sal. På programmet står blant annet musikk av Mozart, som det blir mye mer av under årets kammermusikkfestival.

Ved utstillingsåpningen vil Kasper Monrad fra Statens Museum for Kunst og Gunnar Danbolt, professor emeritus, fortelle om maleriutvalget og kunstneren. Ingvard Havnen, Norges ambassadør i København, åpner utstillingen.

Deretter følger et rikholdig kulturprogram utover sommeren med forfatter Kjell Arild Pollestad som førstemann ut, om «Veien til Roma og veien til Rom».

Dagen etter er det mesterklasser i Riddersalen hvor pianostudenter på høyt internasjonalt nivå arbeider med Beethovens pianosonater under ledelse av Richard Goode, Jan Jiracek von Arnim og Leif Ove Andsnes.

Solveig Kringlebotn og Ingrid Andsnes gir spesialkomponert rosekonsert fredag  23. juni. Sondre Lerche spiller 27. juni og Håvard Gimse 30. juni.

Vamp

Lørdag 8. juli skjer det noe ganske annerledes da Dukketeatret Kaspar spiller «Kasper på eventyr» og «Det spøker på slottet». Onsdag 12. juli er Thomas Dybdahl innom og fredag 14. og lørdag 15. juli er The Festival Players  er inne med «The Merry Wives of Windsor» som spiller i borggården.

 

Lørdag 15. juli spiller Håkon Kornstad saksofon og tirsdag 18. juli kommer Bjørn Eidsvåg med band.

Kari Bremnes, Mari Boine, Maria Mena, Ingrid Olava, Ketil Bjørnstad, Frida Fredrikke Waaler Wærvågen,  Eivind Holtsmark Ringstad, Thormod Rønning Kvam,  Joachim Carr og Diana Tischenko, Herborg Kråkevik, Karoline Krüger, Sigvart Dagsland og Vamp er blant musikerne som gjester slottet i løpet av sommeren.

Forfattere som Vetle Lid Larssen, som skriver om forholdet til far, og Dag Lyngar som skriver om roser, gjester også. Mange  av slottets faste støttespillere tar for seg deler av slottets og beboernes  historie i løpet av sommeren.

Den 26. august er det historisk seminar om Reformasjonen på Baroniet Rosendal. Elisabeth Aasen og Tarald Rasmussen, professor ved Universitetet i Oslo er blant foredragsholderne.

Kommentarer til denne saken