Om halvannen uke kommer Sian til Haugesund for å demonstrere. De er ikke velkomne, men bør uhindret få framføre sitt stusselige budskap til en tom Rådhusplass.

«Sian» står for «Stopp islamiseringen av Norge» og foreningen organiserer et lite antall personer som blant annet drar rundt og forsøker å spre en ideologi vi mener har fascistiske tendenser, der de konstruerer et forkvaklet fiendebilde og går imot allmenne menneskerettigheter som religionsfrihet.

Som alle andre må muslimer tåle at religionen og sider av utøvelsen av den kritiseres og protesteres mot, men Sian er en del av problemet, ikke løsningen. Grupper settes opp mot hverandre og et konspiratorisk fiendebilde bygges opp. Det er det bare Sian, og eventuelt ekstreme islamister, som tjener på. De rettferdiggjør egen eksistens i en konstruert kamp vi virkelig ikke ser behovet for eller realismen i på Haugalandet.

Sian hevder i vedtektene at de ikke godtar rasister eller nazister som medlemmer. Når man forstår at «rasisme» ikke kun handler om forestillingen om menneskeraser, men også diskriminering av grupper ut fra religion osv., blir den vedtekten bare vondt komisk. Med snakk om deportasjon av personer på grunn av religion, brukes også et begrepsapparat vi knapt har sett siden 2. verdenskrig.

Ut fra dette er det forståelig at folk ønsker å møte i stort antall på Rådhusplassen under Sian-demonstrasjonen for hardt å si fra at det ikke er plass til rasisme i våre gater. Det er det Sian håper på. At det skal bli sjau. At de skal klare å provosere nok til at motdemonstranter går over streken. Da blir de offer, får noe sympati, kan rekruttere.

Politiet er forberedt på dette. De mobiliserer for å ivareta folks sikkerhet, og for å passe på at Sian får gjennomført sin godkjente demonstrasjon. Fordi vi har ytringsfrihet. Å kunne uttrykke seg fritt offentlig er også vernet av Grunnloven og menneskerettighetene.

De skal få snakke. Men ingen trenger å høre. I vakuum er det ingen som kan høre deg skrike. Hvis et tre faller i skogen og ingen hører det, lager det da lyd? Ja, men ingen bryr seg.

Hat-profitører av alle slag trenger fiender for å overleve. Angripes de, styrkes de. Vi vet det er lokale lag som gjerne vil vise hva de mener om Sian, men at de foreløpig tenker å holde seg unna, for ikke å gi demonstrantene det de ønsker.

Det er bra. La Sian rope mot steinvegger og asfalt, og tusle ensomt videre.

Vi i mediene må følge med på hva som skjer, om sikkerhet og politiets rolle, men ikke gi oss noe mer vi må skrive om. La oss tørt konstatere at det var en liten demonstrasjon på Rådhusplassen, men ingen møtte fram for å høre.

Omstridt gruppe til Haugesund: – Politiet vil gripe inn ved fare for liv og helse