AuthaGraph kan være det mest korrekte verdenskartet som er laget

HELT FEIL VERDENSBILDE: Dette bildet av verden har vi sett i hundrevis av år, men det er helt feil. Grønland ser for eksempel like store ut som Sør-Afrika, og Antarktis er så digert at det strekker seg over hele verden.

HELT FEIL VERDENSBILDE: Dette bildet av verden har vi sett i hundrevis av år, men det er helt feil. Grønland ser for eksempel like store ut som Sør-Afrika, og Antarktis er så digert at det strekker seg over hele verden. Foto:

Av

Vi har faktisk blitt visuelt villedet i 500 år.

DEL

LANDET RUNDT [Nettavisen]: I atlas, lærebøker og verdenskart er du vant til å se verden omtrent som på bildet ovenfor. Vi har sett det siden barneskolen. Problemet er at det er helt feil.

– I tillegg til de mer kjente sosiale utfordringene som analfabetisme og manglende tallforståelse, burde det vært et konsept som beskriver manglende geografisk kunnskap, har den tyske programmereren og designeren Kai Krause uttalt.

Han er mannen bak MetaCreations Corp, men utenfor teknoverden er han best kjent for å tegne kart som illustrerer de faktiske størrelsene på land i verden.

Skulle bare brukes til navigasjon

Ta en ny titt på kartet over. Vi har sett dette verdensbildet i 500 år, helt siden karttegneren Gerhard Mercator lagde sin berømmelige projeksjon i 1569.

Det er naturligvis umulig å fremstille overflaten på en kule helt nøyaktig på en rett flate, dermed bruker man såkalte projeksjoner for å gjengi verden på en så fornuftig måte som mulig. For navigasjons skyld la Mercator vekt på at lengde- og breddegradene skulle stå vinkelrett på hverandre.

Konsekvensen av det er at kartet blir mer og mer unøyaktig jo lenger unna ekvator en flytter seg. På kartet over ser for eksempel Grønland ut til å være omtrent like stort som den sørlige halvdelen av Afrika. I virkeligheten er størrelsen på Grønland bare en brøkdel av kontinentet.

– Mercator tenkte aldri at hans kart skulle brukes til noe annet enn navigasjon, men det ble det mest vanlige kartet i verden, forklarer den prisbelønte geografen Matt Rosenberg.

Nå kan det endelig se ut til at Mercators kart kan byttes ut for godt.

Presist og estetisk tiltalende

Utallige forsøk på å tegne mer korrekte kart har så langt ikke slått an, men den japanske designeren Hajime Narukawa ser ut til være inne på noe.

PRISVINNENDE PRESIST: AuthaGraph er både vitenskapelig presist og pent og se på. Det vant nylig en prestisjetung designpris i Japan. Legg merke til størrelsen på Antarktis på dette kartet sammenliknet med det tradisjonelle verdenskartet i toppen av artikkelen.

PRISVINNENDE PRESIST: AuthaGraph er både vitenskapelig presist og pent og se på. Det vant nylig en prestisjetung designpris i Japan. Legg merke til størrelsen på Antarktis på dette kartet sammenliknet med det tradisjonelle verdenskartet i toppen av artikkelen. Foto:

AuthaGraph-verdenskartet er både vitenskapelig presist og estetisk tiltalende. Det har blitt så godt mottatt at det nylig ble tildelt en av Japans mest prestisjetunge priser, Good Design Grand Award.

– Uansett hvordan dette kartet settes sammen, om det er en flat rektangel eller en av flere 3D-former, beholder land og verdensdeler riktige proporsjoner i forhold til hverandre, skriver nettsiden IFL Science.

Det gjelder selv Antarktis.

Du kan lese og se mer av kartet på den offisielle nettsiden autagraph.com.

Artikkeltags