Leder: Nei, 50 er ikke nok

MORIA: Det gikk fra vondt til verre for flyktninger og migranter i Hellas.FOTO: NTB SCANPIX

MORIA: Det gikk fra vondt til verre for flyktninger og migranter i Hellas.FOTO: NTB SCANPIX

Av

Noen ganger handler det først og fremst om å redde liv. Om barn som lider. Om å være blant dem som går foran.

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Brannen i Moria-leiren i Hellas har rettet verdens søkelys skarpere mot den håpløse situasjonen for flyktninger og migranter på Lesvos. Det var for så vidt godt kjent at de humanitære forholdene i leiren var svært problematiske. Når den nå stort sett har brent opp, er krisen satt på spissen for de 13.000 menneskene som har tilhold der.

Da var det gledelig at regjeringen til slutt fulgte opp sitt noe defensive vedtak og bestemte at Norge nå i henter i alle fall 50 personer fra Lesvos. Samtidig er det godt å se at både politikere og andre reagerer på det lave antallet. Lokalt har posisjonspolitikere i kommuner som Haugesund og Karmøy gitt beskjed om at de er klare til å ta imot flyktninger.

Haugesund-Høyre-profil Jarle Utne-Reitan som selv har erfaring fra flyktningarbeid i Middelhavet, meldte seg ut av partiet i protest mot regjeringens moderate handlekraft i saken.

Dette er tydelige beskjeder om at mange gremmes over at et rikt land som Norge ikke tar nok ansvar når andre land i Europa oversvømmes av mennesker med stort behov for hjelp.

Vi er enige at et vi har et spesielt ansvar i slike situasjoner, og 50 er for lite. Selvsagt er det ikke uproblematisk å ta imot folk på denne måten, og det koster penger. Dette skal tas på alvor – og det må vurderes hvordan man hjelper best. Men noen ganger handler det først og fremst om å redde liv. Om barn som lider. Om å være blant dem som går foran, ikke bare være med på lasset når andre skal hjelpe.

Når vi ser at nasjonalistiske krefter vokser fram i en del andre europeiske land, som ikke møter forpliktelsene de har, er det ikke mindre viktig at vi viser at vi vil bidra til dugnaden utenfor egne grenser.

Så må fagfolkene vurdere om det er menneskene i Moria som trenger det mest. Dessverre er det ikke mangel på katastrofer og folk som trenger hjelp.

Noen ganger handler det først og fremst om å redde liv. Om barn som lider.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken