Ap-løfter uten tall

Arbeiderpartiet:
Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiet: Jonas Gahr Støre. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LEDER: Eldreløfter og eldreløft har en solid tradisjon som hovedsak i norske valgkamper, særlig for Ap, som mandag presenterte sin 2017-versjon. Men bortsett fra en ekstramilliard til helse- og velferdsteknologi, er det lite som tallfestes i de 16 punktene i partiets «plan for en tryggere eldreomsorg for alle».

Fraværet av konkrete tall er forståelig. Det har vist seg vanskelig å dokumentere måloppnåelse for valgkampløfter av typen sykehjemsplass til alle som trenger det, ettersom behov som regel kan diskuteres. Og løftet om 12.000 nye sykehjemsplasser i de rødgrønnes åtte år, endte med 567.

Da blir det enklere med et program uten prislapp eller særlig mye annen kvantifisering – og å besvare ethvert spørsmål med at kostnadene skal dekkes inn ved å la være å bruke store penger på skattelettelser og mest til dem som har mest fra før.

Kvalitet koster

Men Ap-leder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre legger ikke skjul på at det blir dyrt å gjennomføre planen for økning i personell, omsorgsplasser og hjemmetjenester. Kvalitet koster, som han betimelig understreker. Et sentralt, om enn heller ikke helt nytt, grep i planen er å innføre et kvalitetskrav for omsorg i kommunene.

Dette skal sikre at hver enkelt kommune faktisk leverer den velferden storting og regjering har vedtatt, herunder retten til å bo sammen på institusjon for ektepar og samboende, en «kjærlighetsgaranti» som i likhet med en del annet burde være en selvfølge i norsk eldreomsorg. (Så kan man spørre seg om bruk av dobbeltrom, uten kjærlighet mellom samboerne, som sparetiltak i Ap-styrte Haugesund ere ifølge moderpartiets politikk.) Om valgets hovedmotstandere langt på vei har sammenfallende mål, bringes eldreomsorgen framover gjennom valgstrid om virkemidler og resultater.

Enklere med et program uten prislapp

En selvfølge er det også at eldreomsorg settes høyt på dagsordenen også i årets valgkamp, for behovene øker.

Kvalitetskravet til kommunene krever utvilsomt ganske mye i tillegg til mer penger.

Og jo mer Ap kan bidra til en valgkamp som fokuseres på kvalitet, innovasjon og ressursutnyttelse – og i mindre grad om venstresidens mer enøyde kamp mot «velferdsprofitører» – dess bedre. Uansett må styrket bemanning utgjøre et tyngdepunkt i enhver plan for tryggere eldreomsorg. Å sørge for nok kvalifisert personell på institusjonene, og å heve statusen for denne delen av helse- og omsorgsvesenet, er og blir en hovedutfordring.

Enklere med et program uten prislapp.

Artikkeltags