Klargjør for makt

Støre utroper høstens valg til et verdivalg.

Støre utroper høstens valg til et verdivalg. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leder 

Ap er klar for å styre Norge. På det punktet skal ingen kunne beskylde Jonas Gahr Støre for utydelighet. Under Ap-lederens landsmøtetale i går satt applausen løst – i en forsamling hvor det sitter i veggene at regjeringsmakt til høsten nærmest vil være å gjenopprette en normaltilstand. I deler av talen beveget Støre seg i retning av det landsfaderlige, med visjoner om hvordan «et stort vi» sammen skal møte framtiden. Men skal valget vinnes, handler det om både politiske saker med velgerappell, om alliansepartnere for å skaffe flertall og om hvilke stridsspørsmål som får prege valgkampen. På målingene et halvår før valget forsvinner Ap-velgere i hopetall til Sp og opp på gjerdet.

Landsmøteåpningen bekreftet Støres posisjon som det største opposisjonspartiets ubestridte leder. Men det største opposisjonspartiet har hatt problemer med å markere seg som det ledende i møte med Høyre/Frp-regjeringen. Støre legger opp til å imøtekomme kravet om mer tydelighet med en kombinasjon av gjenkjennelighet og visjoner. De fleste sosialdemokratiske slagord siden 1930-tallet var i bruk, og ble bejublet, i gårsdagens tale – fra «by og land, hand i hand» til «velferd framfor skattekutt til dem som har mest fra før».

Når Støre utroper høstens valg til et verdivalg, vil tolkningene variere

Med sitt hovedbudskap om velferd, skatt, arbeid håper han å gjøre den klassiske høyre/venstrekonflikten til den dominerende i valgkampen. Ap er utvilsomt tjent med at sentrum/periferikonflikten tones passelig ned. Men her blir det en balansegang. Støre førte tydelig tale, så langt det rakk. Han hadde interessante perspektiver på den digitaliseringsreformen offentlig forvaltning står overfor, men knapt et ord om forvaltningsreformer Ap egentlig er for, men som inngår i Sps kamp mot sentralisering.

Støre presiserte, overfor pressen etter talen, at SV ikke utelukkes fra en framtidig flertallskonstellasjon. Men i talen handlet det om et sentrum/venstrealternativ. Da kan det bli nødvendig å fortsette frieriene til KrF, noe som utvilsomt vekker større begeistring hos Knut Arild Hareide enn på venstresiden og deler av grasrota ellers i Ap. Når Støre utroper høstens valg til et verdivalg, vil tolkningene variere innen de to partiene. Også her blir det interessant å følge signalene fra helgens Ap-landsmøte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags