Jordskjelv på svensk

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederForan søndagens riksdagsvalg i Sverige er det for lengst utropt en vinner – og fastslått at regjeringsspørsmålet er overlatt til gjetninger. Å gjette på hvem som skal lede vårt naboland de neste årene kan bli en øvelse som strekker seg over flere uker. Ferske målinger gir verken den regjerende sosialistiske blokken eller den borgerlige utfordreren, de fire Alliansen-partiene, håp om flertall. Årsaken er at det innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) har fått en oppslutning som kvalifiserer til betegnelsen «den tredje blokken». Og ingen av de øvrige partiene har brukt valgkampen til å åpne for samtaler med Jimmie Åkessons parti. Denne avvisningen fra de andre har partiet neppe tapt på.

I statsminister Stefan Løfvens bakland – og litt i skyggen av oppmerksomheten rundt SDs vekst – har også SVs søsterparti, Vänsterpartiet, kunnet notere en kraftig framgang på målingene. At veksten tilfaller to utpregede fløypartier peker mot et protestvalg. Skulle man lete etter en form for fellesnevner i protesten, og dermed i to diametralt ulike partiers velgerskarer, blir fenomener som velferdstapere og utenforskap ett element. Det handler om befolkningsgrupper som ikke har fått sin andel av velstanden og den økonomiske veksten.

Det svenske sosialdemokratiske partiet, som en gang var blant Europas sterkeste, oppfattes ikke å ha holdbare svar til disse gruppene, og må i det hele tatt – i likhet med sine europeiske partifeller – notere synkende tiltro når det gjelder tidens store spørsmål. Noe som imidlertid har preget denne valgkampen, er at alle de etablerte partiene har innsett nødvendigheten av å ta en reell debatt om de reelle utfordringene – og problemene – som knyttes til innvandringen og til temaet lov og orden.

Framveksten av et ytterliggående SD, med noen røtter i brumgrumset jordsmonn, skyldes at det altfor lenge lå et lokk over denne debatten. Vil andre partier la seg overbevise om at grumset er renset bort og, nødt og tvunget, innlede samtaler med SD? Eller blir det forsøkt med allianser på tvers av høyre/venstrestreken for fortsatt å isolere partiet? Det bærer mot et valg med karakter av politisk jordskjelv. Og etter et jordskjelv kan det erfaringsmessig følge en periode med kaos.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags