Kom dere ut, unger!

Av
DEL

LederBarn og unge sitter for mye stille. Et mål Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt opp, og som Norge har sluttet seg til, er å redusere andelen inaktive med 10 prosent fram til 2025. Umiddelbart høres det overkommelig ut.

Men hvor overraskende er det når en fersk undersøkelse viser stabile tall gjennom mange år – og dermed at målet stadig er like langt unna? Verken 6-, 9-, eller 15-åringer har blitt mer fysisk aktive hittil. Kanskje burde man glede seg over at det heller ikke er blitt særlig mer stillesitting i dataspillenes og de sosiale medienes tidsalder?

Trim, mosjon idrett – og bare det å være i bevegelse – har stadig sterkere konkurrenter, eller motkrefter.

Den nasjonale kartleggingen, som Folkehelseinstituttet og Norges idrettshøgskole står bak, viser at seks år gamle gutter er mest aktive, med 15 år gamle jenter i motsatt ende av skalaen. De yngste har trolig med seg gode vaner med lek og aktivitet fra barnehagen. Gode vaner må stimuleres. At årets undersøkelse viser en nedgang i aktiviteten for niårige gutter, lover derfor ikke godt.

Men hva kan mest effektivt settes inn av tiltak for, bokstavelig talt, å få mer bevegelse i tallkolonnene?

Et velment tiltak var stortingsvedtaket om minst én times fysisk aktivitet daglig på alle trinn i grunnskolen, et vedtak KrF og venstresiden sto bak. Å få klemt denne timen inn i skoledagen var imidlertid ikke så enkelt i praksis, noen skoler har lyktes, andre foreløpig ikke.

Samtidig har idrettsbevegelsen sine utfordringer med å bremse frafallet når barneidrettskullene kommer i tenårene – og i det hele tatt med å styrke den breddeidretten som tar vare på elementet av lek og moro.

Idrettsprofessor Ulf Eklund ved Idrettshøyskolen etterlyser større innsats fra samfunnet. Og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) erkjenner at WHO-målene er langt unna, men setter sin lit til regjeringens handlingsplan for fysisk aktivitet hos barn og unge.

Stillesitting utgjør en betydelig risikofaktor når det gjelder for tidlig død som følge av ikke-smittsomme sykdommer. Her får alle gode krefter spille på lag.

At 6- og 9-åringer ifølge målingen er mindre aktive i helgene enn i ukedagene, er kanskje ikke bare samfunnets, regjeringens eller skolens ansvar?

PS! Det er ikke slik at de voksne beveger seg for mye heller. Opp og hopp!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags