Kongeord i rette tid

Av
DEL

LederKloke kongeord i årets nyttårstale. Et budskap om å møte hverandre med vennlighet, og å ta til motmæle mot nedbrytende tale. «For vi vil jo møtes, vi mennesker. Vi trenger hverandre, også når forskjellene mellom oss virker store. I møte med andre lærer vi mer om oss selv. Vi trenger å brynes på hverandre».

Kloke ord i rette tid. For en trend er blitt så altfor tydelig også i vårt eget land, å skrike skjellsord til hverandre - i stedet for å brynes på hverandre i en saklig meningsutveksling og med en grunnleggende respekt for meningsmotstandere. Trenden fra kommentarfelt og ekkokamre har smitteeffekt i samfunnet - fra skolegården til den politiske arenaen.

Respekt for sine motstandere krever blant annet å ikke tillegge dem motiver de opplagt ikke har, for så å skru opp stemmevolumet og utvide repertoaret av kraftuttrykk. Ikke å la argumentasjon skli over i primitiv sverting eller utarte til trusler. For den saks skyld avstå fra å forveksle motargumenter med knebling av ytringsfriheten, i den hensikt å fyre opp egne meningsfeller.

I året vi har lagt bak oss finnes det tilfeller hvor også politikere valgte å gi sine ytringer en form som skygget for å diskutere sak.

Som kong Harald presist påpekte, «Norge er bygget på evnen til å inngå kompromisser», til å diskutere oss frem til noe vi kan samles om. En kraft i motsatt retning er den polariseringen vi ser gripe om seg i flere land.

Et annet statsoverhode, USAs president Donald Trump, ble i nyttårshelgen bedt om å kommentere vinnersjansene til sin nyerklærte utfordrer, demokratenes Elizabeth Warren: «Du må spørre psykiateren hennes». Trolig til jubelvræl av orkans styrke fra hans tilhengere.

Det har vært mye snakk om norske verdier. Verdier som ikke alltid kan kalles særnorske, men som det norske samfunnet er tuftet på. Sentralt står nettopp respekt tross uenighet, saklig debatt, evnen til kompromisser, et tillitsbasert fellesskap.

Dette bør alle - politikere og andre - som er opptatt å verne om norske verdier ha i tankene. At barn tar etter og i neste omgang kan forsterke en trend som bryter ned disse verdiene, er grunn nok til å slutte seg til nyttårsønsket fra et statsoverhode som er en moralsk veiviser for sitt folk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags