Lære av sine feil

Av
DEL

LederLisensbetalere flest ville saktens ha overlevd to uker uten Michael Jackson. Men det bør ikke herske tvil om at NRK med sin snuoperasjon i går gjorde det eneste riktige. Popidolet fjernes likevel ikke fra spillelistene i forbindelse med den omstridte dokumentaren Leaving Neverland. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var da også klar i sin melding: Beslutningen var basert på gode intensjoner, men i ettertid ser vi at den ble feil og ville ha vært vanskelig å forsvare prinsipielt. Eriksen tilføyer at han ikke opplever den først vedtatte og nå avlyste spillestoppen som «en veldig stor sak». NRK bør i alle fall betrakte saken som stor nok til å høste noen lærdommer, til bruk i hele den store organisasjonen.

Dokumentaren blir sendt fordi NRK anser den for å ha allmenn interesse. To menn kommer her med alvorlige overgrepsanklager, og det gis detaljerte skildringer av hvordan de skal ha blitt misbrukt som barn. I retten ble Jackson frikjent for disse anklagene, og blant spørsmålene som nå melder seg, er hvorfor de bevisene som presenteres i filmen ikke ble framlagt under rettssaken.

At Jackson selv ikke har mulighet til å imøtegå anklagene, er et medieetisk dilemma – uansett hva seerne måtte tro, mene eller føle. NRK sier da også at filmen ikke tilfredsstiller kravene kanalen setter til sine egne produksjoner. Men å følge opp med en spillestopp ville uvegerlig gi inntrykk av at NRK tar stilling i saken. Det inntrykket var det nødvendig å fjerne. Like problematisk virker det å kutte ut artisten av hensyn til folks følelser – når nær sagt ethvert tema på sosiale medier kan utløse kanonader av caps lock og mange utropstegn – og med lite rom for diskusjon i egentlig forstand.

Mest problematisk var likevel det skillet mellom kunstneren og verket som en spillestopp i realiteten ville innebære. Dette er en debatt med lange tradisjoner, og linjen kan trekkes fra Hitler-yndlingen Richard Wagner og landssvikdømte Knut Hamsun til Robert Kelly som nylig er anklaget for seksuelle overgrep mot en rekke kvinner i dokumentaren «Surviving R. Kelly». Hvem er «ren» nok til å få sine verker framført, i disse #metoo-tider? Jackson-beslutningen var nok en litt større sak enn NRK-sjefen opplever den som.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags