Skjevt ut i starten

DEL

LederBudsjettavtalen mellom regjeringspartiene og KrF er i havn, som første etappe i det planlagte løpet mot en regjeringsavtale. KrFs sjefforhandler Kjell Ingolf Ropstad hadde mye å vise fram overfor sitt sterkt splittede parti i det forliket som ble presentert tirsdag kveld. Her hadde KrF fått gjennomslag for å bevilge mer på prioriterte områder, fra barnetrygd til minstepensjon. Den politiske spennvidden lar seg jo ikke forhandle bort, men de fire partene synes å ha dekning for sin beskrivelse av en «konstruktiv uenighet» i møterommet. Forhandlinger dreier seg om å gi og ta. Men det bør fortrinnsvis skje i samme rom. Forhandler man om noe ens partifeller samtidig sitter og voterer bort i etasjen under, går det på tilliten løs.

I stortingssalen stemte KrF for et forslag om å endre taxfreeordningen, slik at tobakkskvoten ikke lenger kan veksles inn i to ekstra vinflasker – en av finansminister og Frp-leder Siv Jensens triumfer i Solberg-regjeringens første budsjett i 2014. KrF hadde opprinnelig bare foreslått å be regjeringen om en mer generell utredning, men de rødgrønne trådte hjelpsomt til og fikk KrF med på å spisse til et vedtak, mot regjeringspartienes stemmer.

I salen jublet KrF-nestleder Olaug Bollestad, mens nestlederkollega Ropstad satt i sluttfasen med budsjettforliket. Reaksjonen i Frps gruppe er forståelig, et stort mindretall krevde utsettelse av hele budsjettavtalen. De to anførerne på KrFs blå side kom kort sagt skjevt ut i starten på sitt blå prosjekt – og vil dessuten, etter all sannsynlighet, måtte godta at de to vinflaskene kommer tilbake igjen i neste budsjett fra en eventuell borgerlig firepartiregjering.

Sikkert er det imidlertid at de rødgrønne vil bruke enhver mulig anledning til å slå tilsvarende kiler inn mellom KrF og de tre andre, ved å fremme forslag hentet ut fra partiets program. Dette kan bli en stadig fristelse for en presset, blå KrF-ledelse til å bruke sin egen partisplittelse som et maktmiddel overfor regjeringspartnerne. Nå har jo også Frp solid erfaring med å kombinere regjeringsansvar og egenmarkering. Men skal firepartiprosjektet ha livets rett, må statsministerens romslighet suppleres med en porsjon selvdisiplin i alle leirer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags