Utsatt for dataangrep

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederEventuelle russiske dataangrep mot Norge vil mest sannsynlig rettes mot oljeinstallasjoner, framholdt USAs tidligere sikkerhetsminister Michael Chertoff under sitt besøk på oljemessen ONS. Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo melder samtidig om økende dataaktivitet med sikte på å påvirke det forestående valget. To påminnelser om det nye trusselbildet. Våre to land er blant de mest digitaliserte i verden, med den sårbarheten det medfører. Norges naboskap med Russland og posisjon som oljeeksportør og NATO-medlem, gir russerne et klart motiv for hacking og dataangrep, påpeker Chertoff.

I et intervju med Nettavisen hevder han at også IS har skaffet seg kapasitet til dataangrep mot strømforsyning og annen infrastruktur i Vesten og at sannsynligheten for slike terrorangrep øker når IS-kontrollerte landområder krymper. En foreløpig mer merkbar plass i det samme trusselbildet har framstøtene for å påvirke valgkamper og valgutfall, med spredning av falsk informasjon for å fremme hat og polarisering og undergrave tilliten til myndigheter og demokratiske prosesser. Året 2016 markerer et gjennombrudd for påvirkningskampanjer i stort format, med russiske aktiviteter foran det amerikanske presidentvalget.

I fjor avdekket svenske sikkerhetsmyndigheter en rekke dataangrep i forbindelse med en avstemning i Riksdagen over den nye samarbeidsavtalen med NATO – i en fase hvor målinger viste flertall i befolkningen for svensk medlemskap i forsvarsalliansen. Og om det hittil ikke er registrert utenlandske forsøk på å påvirke selve valgkampen, meldte Säpo i går om ulike former for elektroniske angrep mot politiske myndigheter og organisasjoner, og i større omfang enn tidligere i år – og ved 2014-valget.

Dataangrep for å villede opinionen og påvirke valg – og en digital terrortrussel i tillegg til den fysiske – er to innslag i vår tids årsmeldinger om rikets sikkerhet. Da må beredskapen favne like vidt, fra skjerpet datasikkerhet i næringslivet til mer kritisk omgang med nyhetsmeldinger på sosiale medier blant folk flest. Forsinket objektsikring er svært alvorlig, slik det er påpekt av Riksrevisjonen og understreket i en stortingshøring nylig. Å være à jour med digital sikring er minst like viktig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags