I forsvar for EØS

For EØS: LOs nestleder Tor Arne Solbakken  mener Norge trenger EØS-avtalen. Foto: Fredrik Varfjell

For EØS: LOs nestleder Tor Arne Solbakken mener Norge trenger EØS-avtalen. Foto: Fredrik Varfjell

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerKjendisopprør mot EØS-avtalen, meldte VGs denne uken. Noen som ytrer seg og som har ment det samme siden tidenes morgen, svarte LOs nestleder Tor Arne Solbakken. I Dagsavisen i går mener han å kunne fastslå at LO ikke kommer til å vedta noen norsk oppsigelse av avtalen, fordi Norge er totalt avhengig av den. Det oppropet som nå er lansert i regi av Nei til EU og tunge medspillere, er undertegnet av 65 kjente personer av varierende kategorier, med et flertall solid plassert på den politiske venstresiden. Krever den opptrappingen som nå skjer et sterkere engasjement også fra den sosialdemokratiske EØS-bastionen?

EØS-motstanderne markerte seg sterkt i årets 1. maitog i en rekke byer. Tre fagforbund har fattet nei-vedtak i det mange anser som opptrappingen til det første store slaget underveis mot LO-kongressen i 2017, høstens landsmøte i det mektige Fellesforbundet. Solbakken summerer opp sine hovedargumenter ved å henvise til at over 70 prosent av alt det norske bedrifter produserer, eksporteres til EU. Skulle arbeidsinnvandringen stanses, ville mye i norsk arbeidsliv gjøre det samme. Og EØS-avtalen har ikke ført til at Norge har måttet endre en eneste tariffavtale.

Solbakken har dessuten rett i at EU nok har andre utfordringer for tiden enn å forhandle om en handelsavtale som skal sikre best mulige løsninger for Norge. – Det siste vi trenger nå, er usikkerhet om EØS-avtalen, uttalte Trond Giske foran 1. mai. Aps nestleder og mangeårig ledende på partiets nei til EU-fløy. Utsagnet kan utvilsomt gjentas, og trolig forsterkes, ved starten på valgkampen. Ap har neppe noe imot at arbeidslivsspørsmål løftes frem i debattene, men det passer svært dårlig å gjøre Brussel til en større motstander enn de borgerlige. I 1994 ventet daværende Ap-leder og partiets ja- side i det lengste med å mobilisere, og tapte folkeavstemningen. LO-kongressen endte med et knepent og overraskende nei. Både Solbakken, LO-leder Gerd Kristiansen og flere forbundsledere har vært ute i mediene de siste dagene, blant annet med krystallklare budskap om ikke å skape mer uro rundt norske arbeidsplasser. Ap og LO bør ikke undervurdere den motstanden som har bygd seg opp i ly av åtte års rødgrønn tilsynelatende borgfred om EØS.

Artikkeltags