Kulturnatt-general Tina Røvær kom i gårsdagens avis med en forsiktig advarsel om Kulturnatts framtid. «Vi er avhengig av økonomiske samarbeidspartnere, og det er en utfordring å få med oss næringslivet slik situasjonen er nå,» sier Røvær. Hun trenger flere bedrifter med på laget, for å betale for gildet.

For en fest er det, og det var det også i år. Tilbudet i opplevelser og inntrykk ligger i et særdeles bredt spekter. Kulturnatt fyller Haugesund med musikk, bilder, dans, teater og mye mer i to dager og kvelder. Her bør alle finne noe de kan ha glede av. I tillegg kan man bli blid bare av å gå rundt i sentrumsgatene og høre musikk strømme ut fra scener, kafeer og andre samlingssteder. Overalt møter du små og store med gullbilletten, Kulturnatt-buttonen, på brystet.

Røvær og bidragsyterne kan være stolte av hva de får til i byen denne helga, både når det gjelder kulturopplevelsene, og når det gjelder å tilby arenaer for lokale utøvere som ellers ville hatt en lengre vei til publikum.

Derfor ville det selvsagt vært synd om en nedtur i næringslivet skulle tvinge Kulturnatt i kne.

Samtidig er det også viktig at Kulturnatt utvikler seg. Det er ikke til å unngå at det blir en del repetisjonsøvelser; mange av de lokale utøverne bør være med hvert år, og stedene er stort sett de samme. Minifestivalen må derfor alltid sørge for noen fyrtårn i kulturnatta. Det klarte man i år, ikke minst med Lars Vaular i flere formater, og bestillingsverket «En blank stjernenatt» i Vår Frelsers kirke. Selve åpningen fylte også Festiviteten – og vel så det.

Terskelen for å delta på Kulturnatt er svært lav. Man kan tenke seg at hele kalaset blir sponset og gratis, men som vår kulturleder Roar Eskild Jacobsen påpekte i en kommentar: Det har også en verdi at ting koster noe; at folk må gjøre en investering og ta et bevisst valg. 600 kroner for to dager kultur for en familie, er et godt tilbud uansett.

Så kan man kanskje tenke seg andre måter for å få inn mer penger, og også å skape mer liv også ellers i året.

Hva om man kunne ha en oppgradert Kulturnatt-button som ga inngang på månedlige enkeltarrangementer – i tillegg til den store helgen?

(For ordens skyld opplyser vi at Haugesunds Avis har vært en av Kulturnatts sponsorer i mange år.)