Frivillig gull

HAR NOE Å GI: De frivillige er absolutt nødvendige for store arrangementer som Ironman. Det er flott at arrangører er bevisste på å ikke slite dem ut – eller stjele frivillige fra hverandre.ARKIVFOTO: ALFRED AASE

HAR NOE Å GI: De frivillige er absolutt nødvendige for store arrangementer som Ironman. Det er flott at arrangører er bevisste på å ikke slite dem ut – eller stjele frivillige fra hverandre.ARKIVFOTO: ALFRED AASE

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

HAUGESUNDS AVIS MENER: I onsdagsavisa kunne vi lese om Haugesund Triathlonklubb(HTK) som går nye veier for å skaffe frivillige hjelpere til Haugesund Triatlon om halvannen uke.

De frir til bedrifter for at de skal tilby sine ansatte avspasering om de jobber for idrettsarrangementet.

HTK fortjener ros for ideen, og for at de er bevisste konkurransen om de frivillige ressursene i regionen. Klubbleder Kurt Misje understreker at de ikke vil tære på korpset av frivillige Ironman og Auklandshamn Triatlon har bygd opp.

For om Misje, Ivar Jacobsen, Tone Bendiksen, Håkon André Waage og deres like er bærebjelkene, er det de frivillige som er spiker og panel i arrangementene som bygges opp. Sponsorkroner og velvillige kommuner kommer bare et stykke; det trengs alltid hender, hoder og smil.

Og behovet er stort. Misje forteller at de må ha 90–100 frivillige på neste helgs arrangement. Det betyr at det fort kan være en frivillig for hver tredje deltaker under Haugesund Triatlon. Det er mye.

Når det da vokser fram stadig nye og store arrangementer, er det viktig at lederne tar godt vare på de frivillige. Nå mener vi ikke at de frivillige lider noen overlast. De fleste har det nok ganske gøy; se bare på de dansende drikkestasjonsdamene i Sørhauggata under Ironman. Men de bruker tida si. De kunne vært på hytta. Med ungene. I sofaen. Og det vil ofte føles givende å være med på å få til noe stort.

Men om oppfordringene til frivillig innsats kommer tettere enn matbilder på Facebook, om presset blir for stort og folk blir gående med dårlig samvittighet om de ikke stadig ofrer helger og kvelder for idrettslag, hundeklubber, kor eller korps, da er det et problem.

Derfor er det så viktig at arrangørene og lederne sørger for at de frivillige blir verdsatt og får noe ekstra igjen. Mange er flinke til dette.

Å fri til arbeidsgiverne for å gi tid framfor, eller i tillegg til, penger eller produkter og tjenester kan sikkert være en vei å gå. Det kan også gi bedrifter med mer presset økonomi muligheten til å vise samfunnsengasjement.

At HTK også henvender seg til arbeidssøkere via Nav, er også lurt. Ikke bare fordi man da nærmer seg en gruppe som potensielt har tid å bidra med, men også fordi det kan være bra for jobbsøkeren.

Gjennom frivillighet kan han eller hun ikke bare få meningsfulle oppgaver, men også bygge opp et kontaktnett, vise fram sine gode egenskaper, få noe mer å nevne på CV-en og kanskje bli inspirert til å utfordre seg selv på nye områder. Vinn–vinn.

Det kan fort være en frivillig for hver tredje deltaker.

Artikkeltags