Samarbeid nødvendig

DEL

LederFrp er motstander av at Norge tar imot flere migranter som kommer til EU-land, fastslår Siv Jensen på Facebook. Innlegget dukket opp etter at aktører på partiets mest innvandringskritiske fløy i tur og orden hadde vært ute med samme budskap. Fra sin residens i Spania ga Carl I. Hagen beskjed om å bryte regjeringssamarbeidet dersom noen av flyktningene over Middelhavet skulle ende opp i Norge. Med partilederens melding og Venstres tilsvar blir den asylpolitiske spennvidden og spenningen i regjeringen godt synlig i sommerstillheten. Og begge partier bruker Jeløya-erklæringen i sin argumentasjonen for henholdsvis ”ingen” og ”flere” utover de 2120 regjeringen har vedtatt å motta i år.

De samme spenningene gjør seg gjeldende innad i Ap - og truer med å sprenge Angela Merkels regjering i Tyskland. Sprengkraften preget også prosessen rundt EUs skjøre kompromissløsning nylig. Skjørheten illustreres best ved beslutningen om at det skal være frivillig for medlemslandene å være med på en kvotefordeling av dem som ankommer via Middelhavet. Men å overlate hele byrden til Middelhavslandene er uansett uholdbart. Det alle parter må knytte sitt håp til, er opprettelsen av felles mottakssentre i den aktuelle regionen og ikke minst på den andre siden av Middelhavet.

Dette er et eksempel på løsninger hvor Frp kan ”ønske de andre velkommen etter”, selv om mange betingelser må oppfylles for at asylmottak i Afrika skal bli en forsvarlig ordning. Og et spørsmål Frp-ledelsen foreløpig har sluppet å svare på, er om noen av dem som faktisk innvilges asyl ved slike mottak, skal få komme til Norge - eller om ordningen kun var ment for andre land.

Mange famler, og EU skyver mye foran seg av krevende beslutninger. Men ordparet streng og rettferdig må være retningsgivende i en tid med titalls millioner på flukt og en tiltagende strøm av migranter uten krav på asyl. Da må kvoteflyktninger og forpliktende europeisk samarbeid være et annet ordpar for ansvarsbevisste regjeringer. Statsminister Erna Solberg (H) har rett i at det er i Norges egen interesse å møte migrantutfordringen gjennom et europeisk samarbeid. Så får tiden vise hvor langt de mest kritiske elementene i Frp vil presse sin partiledelse. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags