Tillit til Mattilsynet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederPelsdyrbonden Per Olaf Lauvås på Jæren fikk uanmeldt besøk av Mattilsynet, som konstaterte at alt var på stell. Da tilsynsrapporten forelå, var bildet endret til «mislighold» og «dyretragedie».

Rapporten viste seg å være skrevet av en medarbeider som selv ikke hadde vært med under besøket. En ny tilsynsrunde bekreftet da også at pelsdyrfarmen – fremdeles – ble forskriftsmessig drevet.

I den nye rapporten var derfor et varsel om oppfølgingstiltak trukket tilbake, og Mattilsynet beklaget senere det inntrufne.

Det som er dokumentert gjennom NRK og Aftenbladet i denne saken, og med Lauvås’ egne skjulte filmopptak, er høyst urovekkende.

Spørsmålet som melder seg, er om dette var et enkeltstående tilfelle.

Det er tydeligvis en del som mener at det snarere dreier seg om et mønster. Lauvås’ advokat, Arvid Sjødin, sier i VG i går at han nå ringes ned av sauebønder, grisebønder og hersteholdere over hele landet.

Noen mener seg utsatt for saksbehandlingsfeil, andre at de på sviktende grunnlag har blitt fratatt retten til å ha dyr, forteller Sjødin, som hevder at det gjør seg gjeldende fortvilelse og desperasjon blant folk som har forsøkt å kjempe mot tilsynet.

Mattilsynet er en kontrollinstans med mange viktige samfunnsoppgaver, deriblant noe så sentralt som matvaresikkerhet, samt etisk forsvarlig dyrehold.

At denne instansen nyter alminnelig tillit hos publikum, og blant dem som skal kontrolleres, er selvsagt av helt vesentlig betydning.

Tilsynets direktør, Harald Gjein, meldte før helgen sin avgang som følge av affæren på Jæren. Saken er for øvrig under politietterforskning, i tillegg til tilsynets egen gjennomgåelse av rutiner.

Og hva bør ellers gjøres for å sikre troverdigheten fremover?

Sjødin foreslår en egen komité under Landbruksdepartementet hvor dyreholdere kan fortelle om uheldige opplevelser med Mattilsynet. Sp krever redegjørelse fra statsråden i Stortinget og vil også ha en ekstern granskning.

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) må snarest mulig sortere innspillene, sørge for klarhet i situasjonen og for at det treffes nødvendige tiltak.

Samtidig må hun etter evne bidra til at relevant kritikk mot Mattilsynet holdes atskilt fra den opphetede striden om pelsdyrnæringens fremtid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags