Vaksine og tillit

Av
DEL

LederMeslingutbruddet i Sverige vekker uro også her i landet. Sykdommen er svært smittsom, kan gi alvorlige komplikasjoner og er på verdensbasis blant de mest utbredte dødsårsakene hos barn. På våre kanter er sykdommen tilnærmet utryddet, takket være et effektivt vaksinasjonsprogram. Nå viser det seg imidlertid at vaksinedekningen hos norske 16-åringer har falt under 95 prosent, noe som bekymrer helsemyndighetene. At spørsmålet om obligatorisk vaksinasjon kommer opp igjen, er for så vidt naturlig. Men flere fagpersoner er ute og anbefaler økt informasjon og fortsatt frivillighet fremfor påbud, begrunnet med tilliten til helsevesenet i alle befolkningsgrupper.

Det lyder som en fornuftig linje. Men problemstillingen spisses når det gjelder frivillighet kontra påbud for helsepersonell. Nylig kom det for en dag at en uvaksinert ansatt ved et sykehus i Göteborg er blitt smittet og selv kan ha smittet både pasienter og kolleger med meslinger. Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland vil åpne for et vaksinepåbud i helsetjenesten. Stoler man ikke på det offentlige vaksinasjonsprogrammet, har man ikke noe i helsevesenet å gjøre, poengterer Stensland i Aftenposten søndag.

Å bringe inn begrepet «yrkesforbud» i denne sammenheng, blir en avsporing. Her må trygghet for pasientene trumfe andre hensyn. Med den yrkeskodeks og det etiske ansvar helsepersonell har fått gjennom sin utdannelse, burde det i utgangspunktet være tilstrekkelig med klare vaksineanbefalinger fra ledelsen på aktuelle avdelinger. Og det burde være en selvfølge at vaksinen kan fås enkelt og gratis på arbeidsplassen, og ikke via fastlegen. Alternativet får være en lovpålagt plikt med et visst rom for relevante unntak.

Barnelegeforeningen levner ingen tvil om at uvaksinerte ikke bør jobbe med barn under for eksempel et meslingutbrudd. Hvorvidt uvaksinert helsepersonell faktisk utgjør en trussel, er ikke godt å si, ettersom arbeidsgiveren ikke en gang har lov til å spørre de ansatte hvordan det forholder seg. For folk flest må dette være ett av tilfellene hvor personvernet er trukket i retning av parodien. Her er det på tide å flytte fokus fra personvern til pasienttrygghet og folks tillit til helsevesenet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags