Gå til sidens hovedinnhold

Lederlønninger i varehandelen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En tid tilbake skrev undertegnede et leserinnlegg i avisa om lønnsadelen innen varehandelen og hvordan denne handelen er konsentrert på 4 store aktører.

På tirsdag 16. mars gikk et programmet "Debatten" på NRK TV, ledet av Fredrik Solvang, hvor lederlønninger ble debattert i forbindelse med kommende lønnsoppgjør.

I den forbindelse går nå NHO ut med en oppfordring om at lønnstakere må innstille seg på en realønnsnedgang i årets lønnsoppgjør på grunn av den tragiske situasjonen Norge og resten av verden er midt oppi med den verdensomspennende Covid-19 pandemien.

Samtidig ble vi fortalt i dette debattprogrammet at ledelsen i en av de fire store aktørene i varehandelen, nemlig COOP, bevilget seg selv noen lederlønninger som er hinsidig all fornuft. En regiondirektør i COOP tjente hvert år over dobbelt så mye som vår statsminister.

Likeså ble vi fortalt at det er styret i COOP som bestemmer lønningene til sine direktører, som det forøvrig er mange av, men når vi samtidig ble fortalt at de fleste styrerepresentantene besto av nettopp de forskjellige direktørene i selskapet, er det kanskje ikke vanskelig å forstå hvordan dette henger sammen.

Om det noen steder er snakk om "bukken og havresekken" er vel dette et stjerneeksempel.

Undertegnede har i alle år vært så naiv og trodd litt på reklamen som forteller at "COOP er litt ditt" og at utbyttet i selskapet ble delt med sine medlemmer eller som det sies 1.5 mill deleiere.

Dette stemmer sikkert, men det vi ikke blir fortalt og som heller ikke kommer fram ellers er de vanvittige lønningene og pensjonsavtalene disse direktørene i selskapet bevilger seg selv.

Som et eksempel fikk vi opplyst at en regiondirektør i COOP hadde de fem siste årene blitt avlønnet med til sammen 50 mill for sin innsats.

Det er for meg ufattelig at disse personene virkelig føler at de fortjener slike lønninger og det i en industri som overhode ikke produserer noe som helst, men kun lever av å selge varer befolkningen må ha.

På spørsmål fra debattleder, Fredrik Solvang, om ikke disse lederlønninger bidro til at prisene på varene ble unødvendig høye, svarte en fra COOP systemet at de måtte betale slike lønninger for å få tak i de beste folkene, så svaret var nei. Utrolig!

Jeg må bare uttrykke at mitt syn på COOP har fått seg "et skudd for baugen" i forhold til å tro at dette selskapet var noe anderledes enn de øvrige kremmerene som kontrollerer varehandelen. Det viser denne lønnspolitikken at det er de ikke. Her er alle fire aktørene like grådige.

Dette minner meg for øvrig om da Kværner-sjefen Kjell Almskogs sluttpakke på angivelige 169 millioner for mange år siden og det etter at selskapet var blitt fullstendig bankerott.

Hvor er gangsynet til disse lederene, og enda verre, hvorfor aksepterer både NHO og arbeidstaker organisasjonene denne grådigheten som her kommer fram?

Jeg bare spør.

Kommentarer til denne saken