KARMØY: Du har garantert kjørt forbi bygningen, om du har befunnet deg på vei opp eller ned fra Karmsund bru.

Nordbø bedehus ligger synlig til like ved fylkesvei 547, og har vært et samlingssted for karmøybuer i området helt siden begynnelsen av 1900-tallet.

Jan Eirik Sandvik forteller at hans far, Ola Sandvik, kjøpte huset da det ble lagt ut for salg av Nordbø Bedehus Betania i 2011.

Da hadde bedehuset akkurat rundet 100 år.

Familiebånd

Det var familiens bånd til huset som gjorde at han la inn bud.

– Min farmor vokste opp i Bøvågen og gikk i bedehuset. Hennes far var engasjert i bedehuset i mer enn 50 år. Da det ble lagt ut for salg, fikk min far lyst til å kjøpe det. Han så samtidig på det som en mulighet til å drive kristent arbeid, forteller Sandvik.

Faren gikk bort i fjor og nå er det arvingene, som selv ikke har hatt særlig tilknytning til Nordbø bedehus, som legger det ut for salg.

Huset har hele tiden blitt brukt til det kristne arbeidet eieren så for seg.

– Sandvik drev bedehuset videre i egen regi, før bedehusforeningen ble startet for noen år siden. Huset har vært i drift som bedehus hele tiden, forteller Sandviks kamerat og styreleder i Nordbø bedehus, Einar Bygnes.

Arrangementer har det vært fram til koronaviruset og smittevernrestriksjoner satte en stopper for samlinger.

Bedehusforeningens framtid avhenger av hva som skjer når huset selges, informerer Bygnes.

Har kommet henvendelser

At det dukker opp et bedehus i eiendomsmarkedet er ikke som skjer hver dag, skal vi tro eiendomsmeglerfullmektig Trine Rønning Brekke i Eiendomsmegler 1.

– Jeg har ikke vært borti det før, så det er ikke så veldig vanlig, sier hun.

Før salgsannonsen er klar, har det kommet henvendelser.

– Det skjer ofte om det er noe spesielt. Jeg har allerede fått en del henvendelser fra folk som er interessert og har stilt spørsmål, så det blir spennende å sjekke responsen når det kommer ut på markedet, sier eiendomsmegleren.

Hun er spent på hva Nordbø bedehus kommer til å bli brukt til videre, og hvem som kjøper det.

– Dette kan jo bli brukt til flere ulike ting, og aktuelle kjøpere kan være alt fra idrettsklubber til ulike menigheter. Det blir uansett spennende å se hvem som ender opp med å overta det, sier Brekke.

Bygget for 2.760 kroner

Den pensjonerte læreren og predikanten Nils Dybdal-Holthe har skrevet en rekke bøker og tekster, blant annet om bedehus lokalt.

For elleve år siden skrev han om Nordbø bedehus' historie i en bloggartikkel, i forbindelse med 100-årsjubileet.

Ifølge Dybdal-Holthe, som refererer til bedehusets protokoller, kostet det 2.760 kroner å bygge huset i 1910. 57 personer fra seks gårder i området ga totalt 917 kroner til byggingen, og det ble tatt opp lån på 2.200 kroner for å realisere prosjektet.

Nordbø bedehus sto klart 6. februar 1910.

Under andre verdenskrig ble huset brukt av tyskerne, noe som resulterte i leieinntekter fra den tyske vernemakt. Det måtte tas opp lån i etterkant for å reparere bedehuset.

Dybdal-Holte opplyser i innlegget at det fra 1946 igjen var møter i huset. I tillegg til møter har det vært søndagsskole, barnelag og fester på bedehuset, skriver han.