Skolestreik for klima på Haugalandet

Av
DEL

MeningerGreta Thunberg, en 16 år gammel svensk jente, har startet en enorm bevegelse og et voldsomt engasjement hos elever og unge over hele verden. Greta ble berømt da hun satt alene utenfor Riksdagsbygningen i fjor med et skilt ved siden av seg: SKOLESTREIK FOR KLIMAET.

Nå går titusener unge til gatene over hele verden og markerer sin frykt og raseri over klimautviklingen og at politikerne ikke gjør noe.

Og Greta ble invitert til FN, til EU, til finanselitens møte i Davos og bl.a. til Paven! I Davos fikk Greta en grotesk markering av det hun nå protesterer mot – deltakere i møtene kom i 1.500 privatfly! – men de var begeistret over å bli fotografert sammen med Greta.

Det pågår skolestreiker for klimaet flere steder i Norge på fredager. Og nå organiseres det også her på Haugalandet. Det blir en stor markering over hele landet 22. mars, også i Haugesund der elever fra hele Haugalandet oppfordres til å delta.

Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA) Haugalandet er begeistret over det som skjer. BKA er stiftet for å bidra til økt engasjement mot klimaendringene som truer livet på jorda og framtida for våre barn og barnebarn.

På plakater og bannere BKA bruker når vi er ute i gatene iført våre røde hatter, står det: BARNAS KLIMA – VÅRT ANSVAR! og BARNAS KLIMA – MITT OG DITT ANSVAR!

Vi er i ferd med å ødelegge jorda – og framtida for være barn og barnebarn!

Men vi gjør lite – både politisk og folk flest!

Vi trodde, da vi etablerte Besteforeldrenes klimaaksjon Haugalandet, at her ville besteforeldre og foreldre, strømme til, støtte opp og være med på aksjoner og å spre informasjon om hva vi står overfor og hvorfor vi må engasjere oss og ta ansvar. Men så har ikke skjedd i særlig grad – og vi ser rundt oss at få bryr seg, de fleste lever som alltid, har sine turer til «Syden», kanskje flere ganger i året, og i tillegg noen langhelger til store byer, og lever som ellers med shopping og høyt forbruk.

Og regjeringen lyser ut rekordmange oljelisenser, skal bygge ny rullebane på Gardermoen, bygger nye stor veier, oljefritt Lofoten er ikke avklart osv.

Vi har sett oppslag om nye rapporter som viser at 60 prosent av dyrearter er bort siden 1970 og at insektene reduseres i alarmerende tempo – dør insektene, dør menneskene.

Vi i BKA forstår Greta Thunberg og de unge som nå protesterer, deres frykt for framtida og fortvilelse og raseri over at lite blir gjort, bare ord.

Undertegnede har fått overskrifter og oppmerksomhet fordi jeg har sagt i intervjuer og avisinnlegg at jeg er så redd for utviklingen at jeg har sagt til mine barnebarn at de ikke må få barn – litt satt på spissen for å markere et poeng, få oppmerksomhet ... VI må gjøre noe! Det haster!

Greta Thunberg har uttalt:

«We will not accept a life in fear and devastation. We have the right to live our dreams and hopes.»

15. mars er det global markering – og 22. mars blir det altså en markering her i landet og også i Haugesund.

Vi oppfordrer alle skoler, rektorer og andre skoleledere og lærere, til å være positive og støtte aksjonen, informere om klimautviklingen og konsekvensene, og foreslå at de elevene som er engasjerte, blir med på markeringen.

Vi i BKA vil vise vår støtte ved å være til stede med våre plakater – og vi oppfordrer andre besteforeldre og foreldre og andre som har mulighet, til å stå ved de unge og markere støtte.

Det vil være en drøm at dette kan bli en varig folkebevegelse, at de unge engasjerer seg i politikk og samfunnet rundt dem og for framtida si! Vi kan håpe og drømme om at dette kan bli en bevegelse som kan påvirke valgene framover og endre norsk klima- og miljøpolitikk!

Ståle Pedersen Ståle Pedersen

Kopervik, på vegne av

Besteforeldrenes klimaaksjon Haugalandet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags