Vis frem byens ansikter

LYSER OPP: Jeg håper flere gårdeiere tar grep for å vise sitt ansikt, sin fasade, i bybildet., skriver Helge Ytterøy L'orange. 
8Arkivfoto:  Alf-Robert Sommerbakk

LYSER OPP: Jeg håper flere gårdeiere tar grep for å vise sitt ansikt, sin fasade, i bybildet., skriver Helge Ytterøy L'orange. 8Arkivfoto: Alf-Robert Sommerbakk

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mørketiden er igjen over oss. Lysene tennes inne, vi fyrer i peisen og tenner stearinlysene. Slik skapes hygge og trivsel i de tusen hjem gjennom de mørkere månedene av året.

Noen steder i byen er det gjort enkle grep, som skaper stemning også utenfor, og som løfter frem byens ulike ansikter i form av husenes fasader. Flere steder på kaien er byggene belyst. Hotell Banken viser stolt frem sin fasade. Sabi Sushi har en diskret, men effektfull belysning av veggen som markerer bygget i bybildet. Edda Terrasse, en lys og moderne bygård har markert sin plass i byen med enkel belysning et stykke opp på veggen. I Grønhauggaten, mellom Strandgaten og Haraldsgaten ligger en hvit klassisk utformet bygård – og du legger merke til gårdens linjer i mørketiden fordi fasaden er opplyst. Det finnes sikkert flere eksempler.

Byens ansikter, fasadene, gjenspeiler hver på sin måte byens karakterer. Årets mørke måneder gir hver huseier og hvert av byens ansikter mulighet til å stå frem, til å vise sin plass i bybildet. Ved å opplyse fasaden blir gården mer synlig. Det kan bli bygget folk hever blikket for når de passerer. Fasadebelysningen kan være både miljøskapende og verdiøkende for gården som står frem i bybildet.

Jeg har noen favoritter jeg håper vil stå frem: Haugesund Avholdslag har en vakker tregård som kan berike Bytunet enda mer. Handelstandens hus og hjørnegården der Haugesundsnytt og Optify har holdt til er begge vakre klassiske granitt jugendgårder som fortjener å stå frem i bybildet. For ikke snakke om Haraldsgaten 118; hadde den stått frem og tatt sin rettmessige plass i bybildet ville de aller fleste heve blikket gjennom Haraldsgaten. Listen over flotte fasader kan fort gjøres lenger.

Jeg håper flere gårdeiere tar grep for å vise sitt ansikt, sin fasade, i bybildet. For akkurat som på mennesker, det ansiktet du ikke ser blir fort en fremmed. Det er ikke byen, hverken brukerne eller gårdeierne, tjent med.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken