Denne bitte litle byen konne egentlig vore ein liten forstads plass te Skudnes, heilt på sørspissen av Karmøynå, ein holme som har tri store byar.

Et flott rådhus har Haugesond og ligge der så fint med sine lilla fargar, midt i sentrum. 
Rådhuset fekk dei då an Ole Andreas Knutsen som va skipsredar og kom ifrå Karmøynå og synst synd i haugesunds folkjet.

Han åpna lommabokjet og gav ein million karmøypenger te naboen i aust.

Fotball blei det lite av i denne litle byen, sjøl om øveklassen som dei kalte seg hadde Vard, mens arbeidarane på Risøynå som budde på Haugå hadde Haugar, og Jupaskar-folkjet skrøtte av Djerv 1919.

Desse tri fotballlagjene spelte barra «tottel fotball», sjøl om an Harry Kallevik, Nesheimen og nogen Djerv folk prøvde så godt dei konne å gjera dei om te proffar...

I generasjonar prøvde denne byen å få te et fotball lag på toppen i Norge, men uansett så ble det fiasko enn ka dei prøvde av engelskmenn og svenskar, heilt te det kom ein Karmøybu og fekk orden på fotballen der i byn og sette denne litle plassen i vest på fotballkartet i Norge.

Når dei trenge penger så ser dei vest øve mot Karmøynå, for der ligge hjølpet.....og håpet.

Båtar hadde dei plenty av, men klarte aldri å øveleva motgang... Knutsen-rederiet datt som ein steiden og sokk te bonns i Smedasundet ... uten å senda ut et einaste nødsignal. 

Wrangel seilte på grunn med ein bulkbåt som hette «Gaard», et ekta hugesondsk namn og banken som låg i Haraldsgatå gjore korte prosess med å «kallkvela» Meling-familen som styrte dette rederiet når det mesta av kontor utstyr og andre småting havna på sør spissen av Karmøynå, heilt te slutt.

Det va trist når dobbel W'n blei firt for siste gong for adle hart arbeidande folk som for det mesta bestod av sjøfolk i frå Karmøynå.

Dei blei forhyrte av ein god Karmøy-venn, mannskapssjefen Jaija, far ans Sverre Meling i Maritim Forum.

Forumet som blei starta i Longevåjen på Bømlo itte å ha konferert med ein del Karmøybuar om muligheten te å samla dei maritime kreftene i Sunnhordaland og Haugalandet, i slutten av åtti årene.

For ikkje å snakka om Christian Haaland. Rederiet som ikkje gidda meir i den beste shipping tiå, men heller velde å selja kontraktar og båtar for millionar av kroner og tredje generasjons arvingene enda opp med å slosst om dei gamle skipsmodellane på styrerommet i Viktoria gjørna, nord i Haraldsgatå.

Og som enda med at desse småskutene te slutt havna som peismodellar i Bærum og Kristiansand område, modellar som burde vore utstilt ein elle aen plass på Karmøynå der sjøfolkje e i frå.

Ja, det stolte rederiet forsvant inn i dei evige jaktmarkedene ... te sorg for oss adle som e interessert og opptatt av skipsfart.

Silde måtte dei få i frå Karmøynå, ja selvfølgelig fekk dei litt sild i Hansavåg, Stoltenberg og i sjå an Carl Lote, men det va ingjen ting i mot det som kom inn te Vea, Åkra, Skudnes, Ferkingstad og Sandve...

Haugesund blei landfaste i 1957 då brune øve te Karmøynå blei bygde, og då blei det ein liten utvikling både i fremferd og dannet oppførsel av dei såkalte araberane i aust.

Penger har dei aldri hatt greia på, søla vekk alt i aksjer og Terrar, mens me på Karmøynå tar vare på alt og har økonomisk innsikt.

An Jarle i frå Karmøynå med økonomisk erfaring i fra barnehagar har nå tatt kirurgen i Haugesund med på et innføringskurs i regning for nybegynnar, så nå er dei økonomiske problemene løyst for våre naboar i aust.

Skryte av sildajass, og filmfestival, men me på Karmøynå har Skudefestivalen, Kobbarvik festival og Fiskeri dadne ... der både Dronningje og han Far sjøl av Norge kjeme uventa og slår av ein liten prat med an Jarle Nilsen på rådhuset, mens dei Kongelige ber samtidig an Jarle om å hilsa te ordføraren i Haugesund som dei hadde glømt navnet på. 

Kvinnelige ordførar fekk Karmøynå føre Haugesund hvis me ser vekk i frå na Turid Dalland ...

Men kjekke folk e haugesunderane iallfall når dei får gå i silkjesjerf og prøve å fassinera ås på Karmøynå som tross alt e styste på Haugalandet.

Eg sende ein store takk te littlebror i nord og aust, byen Haugesund.

Det stikke ikkje så juppt ka med karmøyfolk seie.

Dokke e våre gode venner og det ska dokke vara glad for.

GOD JUL TE ADLE I HAUGESOND!