Danmark - Norge 6 - 0

Finn Helge Quist

Finn Helge Quist Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

En feilinformert helseminister Bent Høie hevder Norge allikevel vant kampen

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Denne saken er ytterst alvorlig. For den handler om fortvilte kreftpasienter og familier over hele landet, som er i en desperat kamp mot stoppeklokka, som ser til våre politikere i håp om at noen skal ta dem på alvor. Men ingen av dem hører, samtlige partier er opptatt med helt andre saker. 

Min kritikk i denne kronikk er dermed ikke kun rettet mot helseminister Bent Høie,  den er rettet mot samtlige partier på Stortinget. Men det er allikevel naturlig, at det er den til enhver tid sittende helseminister som får kritikken, siden han er ansvarlig for det norske godkjenningssystemet for nye medisiner. Hvem som blir helseminister etter valget vet jeg ikke. Men uansett hvem det blir, og uansett hvilket parti han representerer, vil fokus rettes mot ham/henne etter valget.

Helseminister Bent Høie framstår i pressen som den fremste forsvarer at det norske godkjennings-systemet for nye medisiner. Det er dypt beklagelig, da hans forsvar av systemet gir lite håp om bedring.  Ser man ikke det alvorlige problemet, er det dessverre liten grunn til å håpe på en bedring.

ET HAV AV HÅP!

Som eksempel, tar jeg utgangspunkt i den diagnosen jeg kjenner best, som er benmargskreft.  Det er en alvorlig sykdom, hvor man etter hvert blir immun mot de medisiner som finnes i Norge i dag, og til slutt har man brukt dem alle, og er dermed dessverre ved veis ende.

Men for pasienter med denne uhelbredelige og dødelige diagnosen er det nå allikevel tent håp om et langt og godt liv. For Danmark, og mange andre land i EU har godkjent hele 6 nye og livreddende medisiner for denne diagnosen. Disse medisinene er faktisk så gode, at hele sykdommen kan gå fra å være en dødelig diagnose for alle, til å bli en kronisk tilstand.  Noe man dør med, ikke av. 

STATUS I NORGE FOR DISSE NYE LIVREDDENDE KREFTMEDIKAMENTER

Av de 6 livreddende medikamenter, som fortvilte pasienter og familier over vårt vidstrakte land så desperat trenger, er dette status:

  • Alle 6 medikamentene er godkjent og i bruk ved danske offentlige sykehus.
  • Ingen av de 6 er godkjent i Norge.  Null.

Det sier seg selv, at for tusenvis av pasienter i Norge med sykdommen, er det fortvilende å vite, at de medisinene man trenger for å få et langt og godt liv finnes, bare ikke her i Norge.

Kreftbehandlingene er:

(Carfilzomib, Daratumumab (monoterapi), Elotuzumab som kombinasjonsbehandling, Daratumumab + Velcade + dexamenason, Ixazomib og til slutt  Daratumumab + Revlimid + dex.)

ETT HELSEVESEN FOR DE RIKE, ETT FOR ALLE ANDRE

Når EU/EØS godkjenner nye og livreddende kreft-medikamenter, som kan gi pasienter mange gode år, tar de private sykehus i Norge disse medikamentene i bruk med en gang. Det er en god ting.  

Men det oppstår et alvorlig problem, når det offentlige somler i opptil 2 år med å ta de samme medikamentene i bruk ved offentlige sykehus.  Det er fra legehold bekreftet, at mange norske pasienter ved offentlige sykehus dør, siden de ikke får tilgang på de samme medisiner som tilbys i det private helsevesen.

Problemet har fått et navn: «Det todelte helsevesen».

De som har penger kan da få den nyeste og livreddende kreftbehandlingen. Alle andre må stå i kø å vente ved offentlige sykehus på de samme medikamentene, og risikerer dermed å dø mens de venter.

Det kan aldri aksepteres, at de rike får de nyeste medikamentene, mens alle andre får gamle eller ingen. Dette strider mot hva alle mener er rett og galt, og ingen ønsker å ha det slik, uansett hvilket parti vi stemmer på.

FEILINFORMERT HELSEMINISTER

Jeg velger å tro, at vår helseminister er feilinformert, når han til stadighet gjentar i pressen at «Norge ikke er en sinke» (med å innføre nye medisiner).

Jeg syns Bent Høie har gjort mye bra i andre saker i de årene han har vært helseminister, og «pakkeforløpet for kreft» er eksempelvis et stort skritt framover. Men for mange pasienter, blir ordene «pakkeforløp for kreft» kun meningsløse ord, når det ikke er noe inni pakken når den åpnes.

Med det mener jeg, at det hjelper ikke med «pakkeforløp», når det for mange pasientgrupper ikke tilbys medisiner inne i «pakken».

Jeg har sett rapporten Bent Høie henviser til, når han hevder at «Norge ikke er en sinke».  Den er gammel. Den gir dermed ingen god informasjon om utviklingen de siste par årene, hvor Norge har sakket akterut.

Så Bent Høie:

Norge var ikke en sinke basert på den gamle rapporten du henviser til. Men Norge er så definitivt blitt en sinke nå.  Eksempelvis er stillingen i kampen mot Danmark er for tiden 6–0 til Danmark når det gjelder innføring av nye medisiner for benmargskreft.

Hele kreft-Norge skal demonstrere mot at Norge har blitt en sinke den 28. august foran Stortinget. Nær samtlige kreftorganisasjoner møter opp, med deltakelse fra Kreftforeningen og 11 andre kreftforeninger. Det kan bli trangt på Karl Johan den 28. august i år, tusenvis er ventet. Demonstrasjonen har navn: «Pasienter dør mens politikerne somler»

Kjære Bent Høie, jeg ber deg, hør på hva norske kreftleger sier.  Jeg har nedenfor i kommentarfeltet lagt inn sitater fra våre beste leger over hele landet, som står klar til å hjelpe fortvilte familier, med en gang de får tilgang til de medisiner som i dag sitter fast i byråkratiet og det norske godkjennings-systemet.

Vennlig hilsen

Finn Helge Quist

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken