Livskvalitet – hvis vi har råd

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDet er bra at Tom Landås fra KrF tar seg tid til en diskusjon om eldreomsorg – men dessverre går han ikke inn i kjernen av problemstillingen.

KrFs stortingsvalgprogram inneholder mye som også Rødt kan slutte seg til – men eldreomsorgen drives ikke av Stortinget, den drives av kommunene. Testen på om valgløfter kan oppfylles, er derfor hva som skjer i kommunene når løfter skal omsettes i praksis.

Landås skriver «Om tosengsrom hadde vært uforsvarlig kunne vi heller ikke brukt det. Det har kommunens fagfolk og Fylkesmannen passet på». Trolig har Landås rett i at dette ligger innenfor forsvarlighetskravet (sjøl om jeg syns Fylkesmannen setter terskelen for «forsvarlighet» noe lavt) – men det finnes vel knapt noen partier som i sine valgprogrammer lover uforsvarlig eldreomsorg?

KrF går ikke inn for en «forsvarlig eldreomsorg» – de går inn for en eldreomsorg som tilbyr «livskvalitet». Forskjellen på de to begrepene kan oppleves som nokså dramatisk av dem som blir utsatt for det.

Begrepet «livskvalitet» er noe ullent, men jeg regner med at vi kan være enige om at det er en nær sammenheng mellom livskvalitet og verdighet?

I «Verdighetsforskriften» som KrF sjøl var med på å ta initiativ til, heter det blant annet at følgende hensyn skal ivaretas:

• Et variert og tilstrekkelig kosthold og tilpasset hjelp ved måltider.

• Et mest mulig normalt liv, med normal døgnrytme og adgang til å komme ut, samt nødvendig hjelp til personlig hygiene.

• Tilby eldre som bor på helseinstitusjon enerom.

Å ivareta dette, betyr at kommunen både må tilby sykehjemsplasser som fysisk sett er egnet som bolig, og det må være tilstrekkelig bemanning til å ivareta beboernes behov for hjelp. Det hjelper lite at KrF på Stortinget vedtar «livskvalitet» dersom kommunene samtidig har en anstrengt økonomi der de eldre havner langt bak i køen når prioriteringer skal gjøres.

Før hun ga 20 milliarder i skattelette til de rikeste, lovet Siv Jensen at «det skal ikke stå på penger» i eldreomsorgen. KrF er i det minste ærlige nok til å si at de tilbyr de eldre livskvalitet dersom kommunen har råd til det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags