Eldre har det best i Norge

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Norge topper lista i ny oversikt over lands eldrevennlighet, og spås derfor å være godt rustet for eldrebølgen. 

DEL

LANDET RUNDT: I en ny rangering over 18 OECD-lands eldrevennlighet kommer Norge best ut. Av 100 mulige poeng, får Norge 65 poeng. Amerikanske forskere har samlet statistikk om alt fra hvor god pensjon eldre har til hvor tilfredse de er.

Norge ligger ikke på topp i alle kategorier. Vi er mindre tilfredse med livet enn både japanere, spanjoler og nederlendere. Når det gjelder deltakelse både i og utenfor arbeidsmarkedet, havner vi på en fjerdeplass.

Norge har derimot desidert størst likhet i befolkningen. De fleste norske eldre har råd til å spise næringsrik mat hver dag. Vi har også en høyere andel eldre som har gått videregående skole eller tatt høyere utdanning. Ifølge forskerne gjør dette at vi lettere kan tilpasse oss eldrebølgen. Det er nemlig lettere at det oppstår konflikt mellom generasjonene hvis det blir kamp om ressursene.

John Rowe ved Columbia University, som har ledet prosjektet, og kollegaene har ikke publisert funnene sine vitenskapelig ennå, så beregningene er foreløpig ikke kvalitetssikret av andre forskere.

Artikkeltags