OSLO: Måneder har gått siden Hege Haukeland Liadal (Ap) ble anmeldt av Stortingets administrasjon for mulig misbruk av ordningen for reisegodtgjørelse.

Fra januar 2017 til oktober 2018 leverte Liadal reiseregninger for en halv million kroner til Stortinget. Aftenposten avslørte i april at hun krevde over 60.000 kroner for reiser der hun befant seg et annet sted enn det hun oppga.

Før påske opplyste Politiet i Oslo om at de hadde et håp om å avklare Liadal-saken innen noen uker.

Flere måneder senere er status fremdeles den samme, opplyser politiet.

– Vi har per tiden ikke noe nytt å melde i saken. Vi har fått all dokumentasjon fra Stortinget og det vil ta tid å få oversikt over saken og dens materiale, skriver kommunikasjonsrådgiver Eirik Barstad Willmann, i Oslo politidistrikt, på mail til Haugesunds Avis.

Har ikke oversikt

Stortingsrepresentanten fra Haugesund innrømmet i april å ha levert fiktive reiseregninger til Stortinget.

– Jeg legger meg helt flat, sa Liadal, den gang.

Advokat Erik Lea representerer Liadal. Han har tidligere uttalt at han ikke vil kommentere noe før han har fått tilsendt dokumentene i saken.

– Jeg har blitt lovet å få tilsendt alle dokumentene i saken. Jeg har ikke fått noe av Oslo-politiet ennå. Som før vil jeg si at så lenge jeg ikke har fått dokumentene, har jeg ingen kommentar til saken, forteller Lea.

Rune Skjold ved seksjon for økonomi- og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt, kunne i april opplyse om at Politiet samlet inn dokumentasjon fra Stortinget. Denne innsamlingen var ventet å ta noen uker, framkom det.

Kommunikasjonsrådgiveren i Oslo-politiet skriver onsdag at de ennå ikke har oversikt over materialet.

– Må trolig vente

– Forsvarsadvokaten får heller ikke noe fra oss før vi har oversikt, noe han nok vet. Påtalejuristen i saken er utilgjengelig for intervju denne uka. Det er heller ikke ønskelig fra vår side å stille til intervju før vi har skaffet oss oversikt – når den tid kommer vil vi selvsagt stille oss til disposisjon for media. Vi ber om forståelse for at vi ikke har mer å melde per nå, skriver Barstad Willmann.

Liadal er fra Haugesund. Hun satt for Arbeiderpartiet i bystyret og formannskapet fra 2011 til 2013 da hun ble innvalgt på Stortinget.

I sin første periode satt hun i familie- og kulturkomiteen. I 2017 startet hun på en ny periode, nå i energi- og miljøkomiteen.

– Når tror du dokumentene kommer?

– Jeg vet ikke når dokumentene kommer. Nå er det en uke til jeg går på ferie, så noe skjer nok ikke på denne siden av sommeren, svarer advokat Lea.

Dette er saken

  • Aftenposten melder i 2019 om flere tilfeller av fiktive reiseregninger fra stortingsrepresentanter. I mars må ni stortingsrepresentanter til sammen betale tilbake 14.782 kroner etter feil i reiseregninger. Hege Haukeland Liadal (Ap) fra Haugesund er en av dem.
  • 9. april skriver Aftenposten at stortingsrepresentant Liadal innrømmer å ha levert fiktive reiseregninger til Stortinget. Liadal legger seg flat etter innrømmelsen. Hun krevde over 60.000 kroner for reiser der hun befant seg et annet sted enn det hun oppga.
  • Samme uke kommer det frem at Stortingets administrasjon anmelder stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap), for mulig misbruk av ordningen for reisegodtgjørelse. Politiet setter i gang etterforskning.
  • Rune Skjold ved seksjon for økonomi- og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt, kunne i april opplyse om at Politiet samlet inn dokumentasjon fra Stortinget. Denne innsamlingen var ventet å ta noen uker, fremkom det.
  • Før påske opplyser Oslo-politiet om at de har et håp om å avklare Liadal-saken innen noen få uker.
  • I juni er politiet fremdeles ikke kommet lenger i saken, opplyses det. Haugesunds Avis kan melde at de ikke har skaffet seg oversikt over dokumentene i saken.