Gå til sidens hovedinnhold

Liadals advokat sterkt kritisk til tiltalen

– Det er klanderverdig det hun har gjort, men det er ikke en forsettlig handling med viten og vilje, sier advokat Erik Lea.

POLITIKK: Fredag kom nyheten om at Oslo statsadvokatembeder har tatt ut tiltale mot Hege Haukeland Liadal (Ap) for forsettlig grovt bedrageri.

Tiltalen omfatter 61 reiseregninger fra høsten 2016 til høsten 2018. Det dreier seg om et beløp på drøyt 115.000 kroner.

Liadal selv har lagt ut følgende status på Facebook:

«Jeg har gjort feil med mine reiseregninger og det vil jeg nok en gang beklage på det sterkeste. Men det var ikke med vilje og ikke for å berike meg selv. Dette håper jeg å bli trodd på, men tiden vil vise.»

Les mer her: Tiltalt for grovt bedrageri overfor Stortinget

Advokat Erik Lea og den tiltalte mener hovedgrunnlaget, samt flere av postene i tiltalebeslutningen er direkte feil.

Lea legger fram at Liadal ikke har ført reiseregningene feil med vilje.

– Ikke med viten og vilje

– Min klient er tiltalt for forsettlig bedrageri, men hun har overhodet ikke gjort dette i den hensikt å berike seg på statens vegne. Hun har begått en del tabber og feil når hun har sendt disse reiseregningene, men det er uaktsomt. Det er klanderverdig det hun har gjort, men det er ikke en forsettlig handling med viten og vilje, sier han.

Advokaten kritiserer politiets tidsbruk.

– Dette har tatt forferdelig lang tid. Det ble anmeldt påsken 2019. De har bladd gjennom jeg vet ikke hvor mange tusen bilag, og har klart å finne feil i 61 av dem, sier han.

– Kunne ventet

Nå er neste steg at saken kommer for retten.

– Det har tatt to år å få ut en tiltale. Jeg håper saken kommer opp i Oslo Tingrett i høst, at vi ikke runder 2021 og havner i 2022, sier Lea.

Han er også kritisk til at Oslo statsadvokatembeter sendte ut pressemelding om tiltalebeslutningen fredag før påske.

– Denne påsken er ødelagt for mange, inkludert min klient. De bare sper på med å ta dette nå. De kunne ventet til etter påske, noe som ville vært normal høflighet og dannelse, mener advokaten.