Gå til sidens hovedinnhold

Suksess for Haugesund-krim

Artikkelen er over 5 år gammel

Geir Tangens krimdebut «Maestro» har kommet i nytt opplag og skal oversettes til tre språk. Det kan bli flere.

LITTERATUR: Læreren og debutanten har fått en drømmestart på forfatterkarrieren. Førsteopplaget på 2.000 gikk ut etter tre uker.

– Forrige tirsdag kom et nytt opplag på 2.000 fra trykken. Dette har gått over all forventning. Boken er blitt veldig godt mottatt overalt, sier Geir Tangen, som skriver om gravejournalist, Viljar Ravn Gudmundsson som jobber i Haugesunds Avis. Han er helt på bunn når en e-post dukker opp, og det første av flere mord skjer i Haugesund. I denne avisen fikk «Maestro» terningkast 4, Ingvar Ambjørnsen ga boken 5 i Dagbladet, og en rekke bokbloggere har vært positive til krimromanen.

Fått agent i Sverige

Allerede før lanseringen 15. januar fikk Geir Tangen henvendelse fra Ahlander Agency i Sverige, som har en rekke krimforfattere i stallen. De ville lese romanen som ble sendt av gårde til andre land.

– Nå er det offisielt at boken kommer ut i Danmark på Modtryk, det største forlaget i Norden på krim. De har kjøpt «Maestro» og neste bok i serien. Det samme gjelder House of Books i Nederland som vil ha «Maestro» pluss to oppfølgere. Det russiske forlaget AST bekrefter i dag at de vil ha boken, sier Tangen.

Ifølge nettsiden Ahlander Agency har de blant annet forfattere som Åsa Larsson, Jonas Hassan Khemiri og norske Samuel Bjørk i stallen.

Onsdag presenterte Gyldendal forlag Tangen som ny for fatter hos de. Gyldendal har kjøpt opp rettighetene til å gi ut "Maestro" som pocket. Og i tillegg til at han skal gis ut i Danmark, Nederland og Russland. Kan han snart leses også leses på tyrkisk og tysk.

På krimfestivaler

– Hva tror du den store oppmerksomheten for «Maestro» skyldes?

– Jeg hadde blogginnlegget i desember som tok helt av og skapte interesse i nasjonalpressen for hvem jeg er. Krimbloggen min har vært mye besøkt med over 170.000 lesere. I tillegg har jeg gjort en god jobb. Hadde ikke «Maestro» holdt mål, ville det ikke blitt suksess.

Da boken ble lansert var Hans Olav Lahlum bokbader. Forrige helg deltok Tangen under Lahlums egen krimfestival i Tvedestrand.

Til helgen blir hardingen, som har bodd lenge i Haugesund, én av 54 krimforfattere under Krimfestivalen i Oslo der Jo Nesbø er festivalforfatter. Geir Tangen skal bokbades fredag 4. mars av Tom Egeland, men han har også annet å gjøre i hovedstaden.

«Maestro» kommer ut på Mata Forlag, som er Tangen og kona Agnes Matres forlag. Forlaget eier rettighetene til hennes bøker. Nå er Tangen i gang med oppfølgeren.

Han tar utgangspunkt i nok en Kaizer-tittel, «Hjerteknuser», som er arbeidstittel på boken, og vi vil møte igjen Gudmundsson.

Kommentarer til denne saken