Ordenen Riddere av Det Hvite Kors

 Antrekk på møtekveldene er svart dress, slips og svarte, blankpussede sko. Ved spesielle anledninger, som graderinger, stiller man i smoking. – Poenget med antrekket er at man i losjen er blant likemenn, forteller drott Hans Kristian Dahl.

Antrekk på møtekveldene er svart dress, slips og svarte, blankpussede sko. Ved spesielle anledninger, som graderinger, stiller man i smoking. – Poenget med antrekket er at man i losjen er blant likemenn, forteller drott Hans Kristian Dahl. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

– Jeg var i utgangspunktet veldig skeptisk til å melde meg inn i en losje, men lot meg overtale av en god venn til å se nærmere på hva dette var. I etterkant har jeg ikke angret et sekund på at jeg sa ja.

Hans Kristian Dahl er til daglig personalsjef i Haugesund kommune. I noen timer annen hver uke fra september til mai er han drott – eller leder – av losje St. Olav XX i Ordenen Riddere av Det Hvite Kors.

Det er fredag ettermiddag. Det er ennå noen timer til losjemedlemmene samles – hos Frimurerlosjen. I Haugesund leier landets minste orden lokaler hos den største.

– En ordning som fungerer helt utmerket. Vi har ikke økonomi til å etablere oss i eget bygg.

Ritualer og seremonier. Kun for medlemmer, ikke for offentligheten. Men det er ikke mer hemmelig enn at ordenen arrangerer et offentlig orienteringsmøter.

– Tausheten og hemmeligholdet skyldes vel så mye interne forhold. Dersom medlemmene som skal gjennom graderinger allerede vet hvilke utfordringer som venter, forsvinner mye av opplevelsen av å være med i en losje. Hver enkelt skal selv ha muligheten til å komme fram til svarene.

Del på Facebook

– Må ikke nye medlemmer bli anbefalt av folk som allerede er i losjen?

– På papiret, ja. Men det er fritt fram for alle som er interesserte å ta kontakt med oss. Vi vil da gjennomføre en del samtaler med kandidaten for å høre hvor motivert han er.
Vi må forsikre oss om at dette er noe han virkelig vil. Losjen er ikke bare et sted du dropper innom.

Avdelingen i Haugesund har de siste få årene økt fra 50 til i dag å telle rundt 75 medlemmer.

– Av landets losjer i vår orden er det avdelingen i Haugesund som har hatt en sterkest vekst når det gjelder antall medlemmer, forteller jarl – eller nestleder – Gunnar Simonsen.

Han var en av dem som var med å starte opp avdelingen i Haugesund i 1980, da den ”vokste ut” av losjen i Stavanger.

– Hos oss har vi aldri hatt noen spesielle yrkesgrupper som skiller seg ut. Medlemmene kommer fra de fleste samfunnslag, du treffer både arbeidere og ledere.

Gjennomsnittsalderen er litt opp i årene, men vi har også en del medlemmer i 30-40-årsalderen, sier Simonsen.

– Losjen er åpen for alle typer mennesker, forsikrer drott Dahl.

Han tar seg i det.

– Alle menn, er det nok riktigere å si.

Ordenens mål og arbeid: Selvutvikling for å bli et godt og harmonisk medmenneske. Å styrke grunnleggende moralnormer og holdninger i samfunnet. Et åndelig utviklende, etisk og holdningsskapende arbeid gjennom deltagelse i seremonier og studier av symbolikk og ritualer.

– Det høres litt voldsomt ut.

– Det er ambisiøst, men slik må det også være. Det er heller ikke slikt at dette bare er tomme ord. Å se hvordan medlemmene tar vare på hverandre er noe av det som rører meg mest med å være med. Her har man klart å ta vare på ordenens opprinnelig formål. Det hele startet jo med nordmenn som tok vare på hverandre i USA på 1800-tallet, sier Dahl.

– Hva er hovedargumentet for å være med i losjen?

– Den nevnte omtanken for hverandre. Fellesskapet gir meg også mye, det blir som et pusterom i en ellers travel hverdag. En skal ikke undervurdere det sosiale aspektet etter at seremoniene er over.

Nestleder Simonsen er enig. Han tilføyer:

– Så er det også viktig å trekke fram det pedagogiske læresystemet, det at det ikke finnes noen fasitsvar når man går opp tilgraderinger. Ritualene og symbolene viser vei, men det er opp til deg selv å finne en mening med det, selvfølgelig innenfor bestemte rammer. Det gir både spenning og innsikt. En veldig fin opplevelse.

Artikkeltags