KJENDIS [Nettavisen]: Denne våren lanserte Leif Einar Lothe (53), bedre kjent som «Lothepus», sin egen snus. I samarbeid med Swedish Match kom «Lothesnus» til butikkhyllene i Sverige på starten av sommeren.

Nå har også 53-åringens snus blitt lansert i Norge under navnet «Lo The Snus». Den svenske versjonen er preget med design av vestlandske fjorder, mens den norske versjonen må følge reglene om grønne bokser uten illustrasjoner.

Gjennom ulike TV-programmer har «Lothepus» ofte blitt sett med en røyk i munnviken, men etter at han fikk påvist strupekreft har røyken blitt stumpet til fordel for snus. Det mener TV-profilen er et bedre og mer ufarlig grep.

Det får både Kreftforeningen og lege Harald Dobloug til å reagere.

– Bedre å snuse enn å røyke

For fire år siden fikk «Fjorden Cowboys»-stjernen påvist strupekreft og måtte operere. Han måtte også gjennom flere runder med strålebehandlinger før han omsider ble friskmeldt i 2019.

Han fikk streng beskjed av legen om å stumpe røyken for godt, men innså fort at han var nødt til å finne en erstatning. Ifølge TV-profilen måtte han ha «noe å sutte på», og valget falt dermed på snus.

– Det er bedre å snuse enn å røyke, sier Lothe til Nettavisen.

«Lothepus» mener nikotinbyttet er uproblematisk, og hevder at det ikke er bevist at det er helseskadelig å snuse.

Ifølge Helsedirektoratet er derimot snus helseskadelig og avhengighetsskapende. På FHIs nettsider kan man også finne helserisikoene ved snusbruk.

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, tar avstand fra Lothes utsagn om at «snus er bedre enn røyk».

– Å påstå at snus er sunt er helt feil. Nikotinen i snus er også svært avhengighetsskapende og slett ikke sunn, sier generalsekretæren til Nettavisen.

Hun legger til at hun forstår at flere tidligere storrøykere bruker snus for å trappe ned på røykingen, men hun fraråder å bruke det som et permanent hjelpemiddel. Spesielt siden det kan øke risikoen til bukspyttkjertelkreft. Lothe har forståelse for uttalelsene til Kreftforeningen, men står på sitt om at snus er et langt bedre alternativ.

– Selvsagt er verken snus eller røyk helsekost, og jeg har aldri påstått at snus er sunt. Men seks tusen nordmenn dør hvert år av røyk, ingen dør av snus. Kreftforeningen burde se på det som en seier for hver person som slutter å røyke. De som verken snuser eller røyker i dag, burde ikke begynne med noen av delene. Men for de som røyker, er snus bedre enn å fortsette og røyke, sier Lothe til Nettavisen.

Advarer Lothe mot dette

Lege Harald Dobloug (32) sier seg derimot noe enig med Lothe, i den grad at det er mer fornuftig å bruke snus som et midlertidig erstatningsmiddel for røyk.

Men Dobloug støtter ikke Lothes påstand om at snus er ufarlig, og legen mener det er basert kun på spekulasjoner.

– Dette er en skummel påstand fra en så profilert person, sier legen til Nettavisen.

Selv om «Lothepus» får ros av den 33 år gamle legen for røykestoppen, understreker Dobloug at snusbruken til TV-profilen bør være midlertidig.

– Som tidligere storrøyker er han i utgangspunktet bedre tjent med snus, men det kan medføre en rekke alvorlige helseskader, sier Dobloug og legger til:

– Dette er heller ikke overraskende konklusjoner, basert på det vi vet om innholdsstoffene i snus.

Lothe er imidlertid ikke bekymret for at helsen hans skal forverres kraftig av å snuse. Han mener at snusing versus røyking må ses i et nyansert perspektiv.

– Det jeg sier er ikke skummelt, det er å se realistisk på ting. Vis meg hvor mange som dør av snus i året sammenlignet med røyk, så kan vi diskutere om det er bra eller dårlig at folk stumper røyken for snus, er TV-profilens svar på Doblougs uttalelser.

Bekymringsverdig

Det er imidlertid ikke bare Lothes utsagn om tobakk som vekker reaksjoner. Både Stenstadvold Ross og Dobloug mener det er uforsvarlig at TV-profilen reklamerer for snus.

– Vi er veldig bekymret for signaleffekten når en person som «Lothepus» bruker sitt navn og status for å fronte snus, sier Stenstadvold Ross.

– Vårt håp er at de kommende generasjonene skal slippe den belastningen det er å være avhengig av tobakk, uavhengig av om det er sigaretter eller snus. Da er det uheldig at profilerte personer fronter tobakk og snus på ulike måter, fortsetter hun.

Dobloug sier seg enig i kritikken fra Kreftforeningen, og mener at det ligger en kommersiell agenda bak uttalelsen hans.

– Det er vel en god tommelfingerregel å ikke ta imot helseråd rundt snus, fra en som selger snus, sier Dobloug.