Flere tusen av Norges innbyggere er gjeldsslaver, og har dermed en dyster framtid foran seg. Flere av dem har svært god inntekt, men forbruket er likevel mye større enn inntekten.

Når en god del av dem i tillegg viser fram galskapen for store deler av det norske folk på TV3, er det enda mer uforståelig. Sammen med kanalens profesjonelle hjelpere står de der, smiler og nikker. Her skal det ryddes opp. Skam ser ut til å være et fremmedord.

Det er ungdommen som ser ut til å være den største målgruppen. Ungdom som kanskje aldri har fått innføring i økonomi. Årsakene kan være flere, store boliglån er en av dem, men felles er gjelden.

Flere av gjeldsslavene kan ha opptil 40.000 kroner utbetalt i måneden, og likevel gjeld oppover ørene. Det er heller ikke uvanlig at noen av dem har mange hundre tusen i kredittkortgjeld. Og har gått med tusener av kroner i underskudd hver måned, før de begynner å forstå alvoret. De som gjør det da.

Men hjelpen er nær. For noen. De kontakter TV3, som alltid hjelper de svakeste. Og som i løpet av kort tid ordner opp i problemene. Om TV3 kun tar oppdrag som de vet kan løses, skal være usagt. Men det virker sånn.

For det er mange flere i dette landet som går i samme fellen. Uten at det kommer luksushjelpere på besøk.

Og ikke nok med at TV-kanalens eksperter klarer å fjerne store deler av gjelden, de kommer også med gaver til de som har kommet opp i en sånn ulykksalig situasjon.

Men det går ikke an å bare skylde på ofrene. Det vrimler av fristende tilbud på nettet, og forbrukslånene sitter løst.

I dag er det flere som har åtte-ni-ti kredittkort som de tar av, uten å tenke på de skyhøye rentene som etter hvert må innfris.

Dette burde det for lengst ha vært ryddet opp i. Flere banker har begynt å se alvoret, og innført kredittgrenser. Bare så synd at det er mange som ikke har gjort det samme.

Måtte de følge etter. Det er ungdommers framtid som står på spill.