Må utnytte havvinden

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.To innslag om vindkraft i det sommerlige nyhetsbildet: Equinors gigantkontrakt på havvind utenfor New York og kamp mot vindmøller på land en rekke steder i Norge. Det siste vil vi utvilsomt se mer av framover. 36 store vindparker er hittil satt i drift, og det som foreligger av planer peker i retning av en for-dobling i årene som kommer. Begeistringen over klimavennlig kraftproduksjon kolliderer med protester mot naturinngrepene. Men hva vi også vil få se mer av, er utbygging av havvind i Nordsjøen – i regi av Storbritannia, Tyskland, Belgia, Nederland og Danmark. Og hvor er Nordsjø-staten og den marine stormakten Norge i dette bildet? Direktør Stein Lier-Hansen i NHO-foreningen Norsk Industri har en betimelig appell til politikerne: Her har Norge store fortrinn som det haster med å utnytte, og Haugalandet er i førersetet.

I et VG-intervju peker Lier-Hansen på offshorekunnskapene til norske oljeselskaper, verft, servicebedrifter og elektroteknisk industri. Her er det bygget opp kompetanse som gir Norge en unik mulighet til å bli ledende innen den havvindsatsingen Europa står foran, i tråd med Paris-avtalens klimamål. EU-kommisjonen levner ingen tvil om at vindene i Nordsjøen må utnyttes på bred front.

Det er heller ingen tvil om at Norges andel av denne vinden trengs i det grønne skiftet. NHO-toppen har dessuten et viktig poeng i at havvindmøller kan elektrifisere oljeplattformer, noe som vil bety radikale kutt i CO2-utslipp fra norsk sokkel. Dermed bør det bli lettere å sikre oppslutningen om den olje- og gass- produksjonen verden vil være avhengig av, også under en langsiktig dreining mot fossilfri energi.

Statsminister Erna Solberg slutter seg til stort sett alt Lier-Hanssen sier, bortsett fra en bemerkning om at regjeringen «sleper bena etter seg» i havvindsaken. Tvert imot varsler hun et snarlig «toppmøte» om temaet. Nå finnes det vel knapt noen former for energiproduksjon som ikke har et konfliktpotensial eller hvor det kan reises tvil om klimagevinsten totalt sett. Også havvindparker kan nok ha sin miljømessige nedside, men mindre enn de landbaserte anleggene. Solbergs toppmøte bør derfor munne ut i oppdaterte strategier for å utnytte våre fortrinn. For konkurrentene satser, tiden flyr – og havvinden blåser.leder

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken