HELSE: Haugesunds Avis fikk onsdag ettermiddag et innspill fra en tipser som lurte på om det var operasjonsstopp på sykehuset.

Det kan kommunikasjonssjef Magne Kydland i Helse Fonna avkrefte.

– Men vi har vært nødt til å utsette enkelte operasjoner på grunn av at det er veldig mange pasienter som kommer inn for tiden. Det er fullt hus og vel så det, og da må det prioriteres hardt. I dette tilfellet har det gått utover noen planlagte operasjoner, sier Kydland.

Mange korridorpasienter

Alle sykehusene er fulle, både i Haugesund, på Stord og i Odda.

– Jeg har ingen spesiell forklaring. Det er alt mulig, også koronapasienter. Av og til topper det seg, og det har det gjort nå, sier Kydland.

Resultatet blir fulle rom og mange korridorpasienter.

– Det er en krevende situasjon, men utfordringene løses innenfor ordinære driftsrammer. Det er ikke behov for ekstraordinære tiltak, sier Kydland.

15 koronapasienter i juni

– Antall nye pasienter innlagt i intensivavdeling sist uke ventes å bli oppjustert, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin ferskeste ukerapport.

Det samme gjelder dødsfall knyttet til covid-19, skriver FHI videre.

Helse Fonna sluttet i mars med daglig oppdatering av antall innlagte koronapasienter. Men det betyr ikke at det ikke lenger er pasienter innlagt med korona.

– Vi har i gjennomsnitt en ny koronapasient per dag så langt i juni. Totalt 15 stk. Noen av disse er alvorlig syke, og har fått intensivbehandling, opplyser Kydland.

Ifølge FHI øker den nye omikron-varianten, og Norge kan være på vei inn i en ny smittebølge.

– Vi har regnet med at det vil komme en ny smittebølge. Vi har snakket om en høstbølge, men også sagt at det kan komme tidligere, altså allerede om sommeren, sier direktør Camilla Stoltenberg til TV 2.


– Krever ekstra ressurser

Hva som er hovedårsaken til at de blir lagt inn sier derimot ikke rapporten noe om.

– Så her snakker vi både om pasienter som blir lagt inn på grunn av korona, og pasienter som blir lagt inn av andre årsaker, men som er smittet, sier han.

Kommunikasjonssjefen sier de har apparat og planer klare til å ta imot de pasientene som måtte komme framover.

– Men vi har ikke noe særskilt beredskap i forhold til koronapandemien per i dag. Men som tidligere, så krever pasienter med smitte ekstra ressurser i form av smitteverntiltak og isolasjon.

Helse Fonna hadde en topp i antall koronapasienter i mars, med 27 på det meste.

7. mars var 23 koronapasienter innlagt på Haugesund sjukehus.