FILM: Osnes er født og oppvokst i Haugesund. Han har bodd flere steder siden det, og er nå på flyttefot til Spania.

Det var ikke før han ble 60 år at skuespillerkarrieren startet. På tre år har han vært med i 28 forskjellige produksjoner, alt fra filmer, tv-serier, reklamer, til julekalender.

– Det har vært en utrolig herlig opplevelse å bli skuespiller etter jeg ble 60 år. Det har ikke vært lett å komme til Hollywood som 60-åring. Jeg har vært med i en haug produksjoner i Sverige, og i Norge, men å komme i en Hollywood-produksjon, det er et steg opp. Det var en fantastisk film. Det er ikke norsk standard. Har du sett «Vikings», så kan de bar slenge seg i veggen, sier han.


Skryter av livserfaring

– Kan du fortelle om deg selv?

– Ja det kan jeg, men da må du ha god tid for jeg har vært gjennom mye.

Osnes er alt fra skuespiller, modell, til sanger. Listen er lang over alle jobbene, utdanningene og kursene Osnes har tatt i sin tid.

  • Svensk-amerikansk teaterskole - kurs
  • Svensk-amerikansk stuntskole - kurs
  • Årjang Travforening - kurs
  • Maritim skole i Stavanger -master
  • Sjøfartsskolen i Stavanger - master
  • Den norske marinen
  • Tveit Jordbruksskole

– Jeg har ingen formell utdannelse som skuespiller. Jeg tar med med livserfaringer på jobb. Du kan lese tusen bøker om et emne, men du vil aldri forstå det. Du må kjenne det på kroppen, bare da kan du si at du forstår. Ingenting slår livserfaring, sier han.

Han ønsker å få frem at man ikke trenger masse kurs og utdanninger for å bli skuespiller. Du trenger heller ikke være ung.

Fra prest til julenisse

– Jeg sier lær deg livet, og velg roller du kjenner deg hjemme i, ut i fra dine livserfaringer. Noe du kan oppføre deg helt naturlig i. Det er lettere å få en profesjonell massør til å ikke se inn i kamera, enn å lære en skuespiller å massere. Da gjør de det de skal gjøre uten å tenke, for det gjør de i hverdagen, mener han.


Hva han ikke er og kan, mener han er en kortere liste. Alt har heller ikke fått plass på listen, for da ble den rett og slett for lang.

– Det er disse erfaringene som har skapt meg til den personen jeg er. Livet gjør at jeg kan spille alle rollene, de bygger på livet jeg har hatt. Jeg har vært alt fra truckfører i Felleskjøpet, daglig leder i Securitas. Jeg har jobbet fra bunn, og har kommet til topp på grunn av kunnskapen jeg har påført meg og personligheten, forteller han.

Kunnskapen og erfaringen gjør at han har spilt alt fra en berserk prest til julenissen. Han har flere filmroller som venter på han i framtiden. Tre produksjoner venter i India på grunn av pandemien.

En casting-direktør fra Hollywood vil også ha han dit. Det er spennende tider.

En karakter

Osnes' første rolle var i filmen om den svenske musikeren Ted Gärdestad i 2017, hvor de søkte etter statister til filmen. Her fikk han en ekstrarolle, og etterpå kom det vann på mølla.

– Jeg søkte min første rolle fordi det så gøy og spennende ut. Jeg har også utdannelse gjennom Rogaland teater i scene og lyssetting, så jeg er ikke fremmed for verden, forteller han.

Han er sikker på at det er et spesielt karaktertrekk som gir han disse rollene; skjegget.

– Jeg vet at skjegget hjelper meg til å få roller. Jeg ser det selv, det er unikt dette skjegget. Jeg har en karakter, det er det ingen tvil om, og det er det folk elsker, sier han.

Osnes ser helt annerledes ut nå enn hva han gjorde i Gärdestad-filmen, der hadde han tre millimeter langt skjegg. Ikke den karakteren han har nå.

Det tok tre år å gro det ut. Skjegget har han bleket flere ganger for roller som julenissen og i «The Northman». Han har også farget det flere ganger, både svart og rødt.

– Har du noe mål på hvor langt skjegget skal bli?

– Nei, jeg skal bare la det vokse. Du kan klippe det av, og det tar ett sekund, men det tar lang tid å vokse det ut. Det vokser litt over en halv millimeter til dagen. Jeg har målt det nemlig, fra jeg startet å spare, og delte det på antall dager, sier han.

Skjegget kommer ikke bare med fordeler i skuespillerverden.

– Vil du se noe kult? Når det er krav om maske, har jeg en naturlig maske, når jeg gjør sånn, sier Osnes, og viser fram «maska» si.


– En viking har alltid maske. En skal aldri være redd for å by på seg selv, det gjør jeg alltid.

Kjenner jobben på kroppen

Det er ikke bare skjegget som får skader på jobb. Også kroppen får kjenne på dette, spesielt under innspillingen av én scene i «The Northman».

– Når du ser meg stå ved bålet i filmen, fikk jeg brannskader på innsiden av låret. Jeg måtte stå så nær bålet på grunn av filmlyset. Men det var ikke så farlig, jeg har mange arr på kroppen. Det er en del av gamet. Jeg er sta, alt for kunsten, men jeg må hele tiden passe på kroppen. Det er det jeg gjør nå, sier han.

Osnes tror at kroppen hans også bidrar til at han får roller.

– I «The Northman» ble jeg kontaktet av casting-direktøren. De ville ha bilder av meg, jeg hadde en bra kropp til å være 62 på den tiden. Mye bedre nå enn hva den var for 20 år siden, kan ikke sammenlignes. Den ser veltrent ut. Jeg begynte å trene skikkelig da jeg var 15 år, jeg ville bli marinejeger, sier Magne Osnes.

Nå er han klar for premiere i Haugesund, 13. april.

– Jeg skal være i Haugesund og sette farge på visningen, profilere Haugesund. Jeg vil vise at også Haugesund kan produsere skuespillere, sier han.