– Norge er et u-land når det gjelder grilling

1,3 millioner nordmenn har brukt engangsgrill i løpet av det siste året.

1,3 millioner nordmenn har brukt engangsgrill i løpet av det siste året. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ekspert mener at den voldsomme bruken av engangsgriller i Norge, fører til at vi blir dårligere til å grille enn andre.

DEL

(Siste) Grillhverdagen til Ola Nordmann er i ferd med å normaliseres. Kjøligere vær med regn har gjort at grillforbudet som ble innført flere steder, har blitt opphevet. 

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra NetOnNet benytter hver fjerde nordmann seg av engangsgrill, men nå tror grillekspert at nordmenns forhold til engangsgrillen vil endre seg. 

– 1,3 millioner nordmenn har benyttet en engangsgrill det siste året, og det bekrefter trenden om at nordmenn har helt spesielle vaner når det gjelder grilling sammenliknet med resten av verden. Det sier Peter Andersson, leder for den norske delen av NetOnNet. 

– Engangsgrill er et særnorsk fenomen, da få land i det hele tatt har denne grilltypen. Med tanke på at engangsgriller både forsøpler, utgjør en stor brannfare og også er svært begrenset når det kommer til det kulinariske vil jeg faktisk påstå at Norge er et u-land når det kommer til grilling, sier Andersson. 

Han mener likevel at den siste tidens fokus på forsøpling og miljøproblemer knyttet til bruk av engangsgrill, kan være med på å endre nordmenns grillvaner.

– Engangsgriller har alltid forsøplet og vært brannfarlige, men de siste ukene har fokuset på dette vært større enn noen gang. Forhåpentligvis vil vi se en holdningsendring framover som gjør at også vi i Norge kan bevege oss etter resten av verden. Det er jo ikke sånn at de ikke griller i andre land – snarere tvert i mot. 

I mange land er det forbud mot engangsgriller, og de har også andre kulinariske vaner når det kommer til hva de legger på grillen, mener Peter Andersson.

– Det ser ut som nordmenn nå begynner å bli mer amerikanske i sin grillbruk, både med tanke på utstyr og det man legger på grillen. 

Framover vil vi se færre engangsgriller og mer robuste grilløsninger også i parken, tror Peter Andersson.

– I tillegg er trenden at mange vil bygge ut uteområdet med grillen i sentrum, eksempelvis med en større grill med vask og vaskekum tilknyttet samt med utendørs kjøleskap. Dette er veldig amerikansk, og kan heller minne om et utekjøkken enn en grill, fastslår Andersson.

Undersøkelsen viser også at engangsgrill benyttes mer i storbyene, og spesielt i Oslo, og at unge benytter engangsgrillen oftere enn de eldre.

(ANB)


Artikkeltags