Nå er blåskjellene farlige i Tysvær

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Mattilsynets måling av selvplukkede skjell i Tysvær viser for høy forekomst av algegifter. Fredag ettermiddag gikk meldingen ut om at det ikke bør spises skjell overhode den kommende uken.

DEL

HAUGESUND: Resultatene fra de lokale målepunktene varierer. Ved Kvitsøy ytterst i Boknafjorden viser målingene at han kan spise blåskjell og østers, men ikke kamskjell.

Målingene som er gjort for Hardanger og Sunnhordland viser at man kan spise alle typer skjell.

Forekomster av giftige alger kan være lokal. Mattilsynet oppfordrer derfor folk til å sanke skjell så nært uttaksstedene som mulig. Vær svært forsiktig hvis rådene veksler fra sted til sted langs samme kyststripe.

I Tysvær er målingene gjort Torskavika. Anbefalingen om å ikke spise skjell overhode varer frem til 21. august.

På Bømlo er målingene gjort ved Rogøysund. Der kan alle typer skjell spises i samme tidsperiode.

Blåskjellvarslet er et tilbud til deg som ønsker å plukke skjell til eget bruk. Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt er kontrollert av Mattilsynet. Skjell som frambys gjennom ordinære salgskanaler skal derfor være trygge å spise.

Her kan du følge varselet uke for uke.

Artikkeltags