HAUGESUND/OSLO: Garvik er fra Haugesund, men bor og jobber i Oslo.

Hun bruker, som mange andre, mobiltelefonen til blant annet sosiale medier. Blant disse er bildedelingstjenesten Instagram, hvor Garvik fram til nå har hatt åpen profil, noe som innebærer at alle kan se bildene hennes.

Natt til tirsdag skjedde det noe som fikk henne til å lukke profilen.

– Herregud, så ekkelt. Det begynte med at typen vekket meg i natt. Han sa at det var noen kompiser som hadde skrevet til ham at det fantes en falsk profil på Instagram som brukte bildene mine, forteller 27-åringen, som umiddelbart gikk inn for å sjekke.

– Kjempeekkelt

Hun søkte opp sitt eget navn, men den falske profilen dukket aldri opp. Den eller de som hadde opprettet den, hadde blokkert Garvik.

– Dermed måtte jeg se det på kjærestens telefon. De hadde tatt profilbildet mitt, og laget ekle «stories» (midlertidig publisering av bilder, journ.anm.). Deretter har de begynt å følge mine følgere, så det var en hel haug med venner som sendte meg melding og lurte på hva dette var for noe, forteller hun.

Haugesunds Avis har sett det som har blitt delt på den falske profilen, og noe av teksten er av tydelig seksuell karakter. Det liker Garvik dårlig.

– Det er kjempeekkelt å tenke på at noen har lagret bildene mine, og har dem på PC-en eller mobilen. At de misbruker bildene mine er kjempeskremmende, sier hun.

Kommer med oppfordring

Noe av det første Garvik gjorde, var å gå inn på innstillingene for sin egen Instagram-profil, og endre den fra åpen til lukket. Det betyr at hun må godkjenne alle som vil følge henne, og at kun disse godkjente følgerne kan se bildene hennes.

– Dette vil jeg oppfordre alle til å gjøre. Folk bør absolutt ha lukket profil. Jeg tenker spesielt på yngre folk som legger ut bilder av seg selv, hvor hvem som helst kan gå inn og bruke bildene deres i slike ekle, falske profiler, sier Garvik.

Hun har meldt inn saken til nettstedet Slettmeg.no, som hjelper mennesker som opplever at deres bilder og informasjon blir misbrukt på nett.

Vildes historie er langt fra noe enkelttilfelle, ifølge kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet.

– Å bruke profilbilder til å utgi seg for å være en annen, er veldig utbredt. I utgangspunktet er det ikke lov å dele bilder av andre uten samtykke fra den som er på bildet, men når man har en konto på Internett er det ikke uvanlig at det skjer, sier hun.

Datatilsynet: – Lukket profil kan være lurt, men …

Dahl har stor forståelse for Garviks reaksjon på misbruket.

– Det er veldig ubehagelig å oppleve at noen bruker et bilde av deg og setter det inn i en annen sammenheng, sier hun.

Så, hva kan man gjøre for å unngå å oppleve noe lignende? Bør flere velge å «lukke» profilene sine på sosiale medier?

– Det er nok lurt å være bevisst på dette med å ha en lukket profil, men man må samtidig huske på at mange fortsatt vil ha tilgang på bildene. Derfor bør du tenke nøye gjennom hvilke bilder du publiserer av deg selv, men som sagt har ingen rett til å bruke bilder av deg uten ditt samtykke, understreker Dahl.

Og dersom uhellet først skulle være ute, slik Garvik opplevde, er kommunikasjonsdirektøren helt tydelig på hvilke grep en bør ta for å begrense skaden.

– Hvis dette først skjer, må man prøve å finne ut hvem som har gjort det, kontakte dem og be dem om å fjerne bildene. Dersom dette ikke nytter, må man kontakte Datatilsynet. Dersom det er alvorlig, og må fjernes raskt, må politiet kontaktes. Da er det lurt å ha et skjermbilde av hva bildet er brukt til, sier Dahl.

Haugesunds Avis har vært kontaktet Slettmeg.no, men ingen av de ansatte har vært tilgjengelige for en kommentar.