HAUGESUND: På under et år har skolen gått i gang med en rekke prosjekter organisert av både elever og ansatte. Mer vegetarmat i kantina, klesmarked, to måneders sykkelaksjoner og strandrydding, er noen av de utenomfaglige tiltakene. Inga Klokkerstuen Wangensteen har fulgt veien som lærer det siste året og kan fortelle at de har enda flere ting på blokka.
– Vi har fått til veldig mye på kort tid. Vi har organisert en miljøkomité som både elever og ansatte har ansvar for. Samtidig har vi veldig mange ideer på blokka som vi ennå ikke har fått begynt på, forteller Wangensteen.
I et håp om å få mer praksis i skolen, samtidig som man øker fokus på bærekraft, forteller lærer, Thomas Eide Wennesland at de vil bygge ut grøntområdene på skolen.
– Helt konkret har vi mål om å lage en skolehage utenfor, vi får snart et nytt bygg som vil bli en realfagspaviljong. I forbindelse med det så skal vi lage en skolehage hvor vi få den bærekraftige undervisningen ut, sier Wennesland.
Selve byggingen av realfagspaviljongstarter i mars og målet er at den skal stå klar til skolestart 2019.
Kjøttfri mandag
På skolen har de innført at på mandagen, så skal hovedretten i kantina være kjøttfri. Dette er til glede for flere av elevene på skolen som har gått over til ikke å spise kjøtt.
– På andre dager så har de ikke så mange andre alternativer for oss, og da er det bra at mandagene er et tilbud for oss som ikke spiser kjøtt, forteller Lara Perez.
Samtidig har elevene et veldig godt forhold til de ansatte i kantina, hvor studentene får lov å komme med innspill til hva som skal lages.
– De som jobber i kantina er veldig åpne for å ta imot forslag til hva som kan lages av vegetarisk og vegansk mat, forteller Hanna Elisabeth Vikingstad.
– Når det har vært vegetarisk med ost som jeg ikke kan spise, så har det vært muligheter for å spørre om hun kunne lage noe eget, sier Helena Aasbøe.
Flere av studentene sitter i miljøkomiteen som ble innført i forbindelse med miljøsatsingen til Vardafjell. Her har elevene fått mulighet til å gjøre flere miljøtiltak til glede for vegetarianere og veganere - og kaffeelskere.
– Vi har fikset at det har blitt mer vegetariske og veganske alternativer i kantina. Så har vi fått inn Vardafjell-koppen, det er et klistermerke som man får i kantina mot at man betaler en 100-lapp, da får man så mye kaffe man vil ut skoleåret. Da tar man med egen kopp og med det så får man ned antall engangskopper på skolen, forteller Aasbøe.
Bærekraft inn på VG1 fra høsten av
Faglig har de satt i gang kursing av lærere og gjennomført «Den naturlige skolesekken», i en VG1-klasse. Målet er at undervisningsopplegget skal inn i alle klassene på VG1 fra høsten av. Det var Wennesland, som sto i spissen for søknadsprosessen.
– Vi søkte på et nasjonalt prosjekt som kalles for «Den naturlige skolesekken». Det handler om at skoler i Norge får støtte for å utvikle undervisning for bærekraftig utvikling. På Vardafjell så er det samfunnsfag og naturfag vi prøver ut dette i pilot-klassen vår på VG1. Så er målet at vi skal kunne trekke inn bærekraftig utvikling i programfagene i større grad etter hvert, forteller Wennesland.
Når det kommer til Den naturlige skolesekken, er også Skeisvang videregående skole, Hauge og Solvang ungdomsskole med i dette prosjektet som involverer 60 forskjellige skoler over hele landet.