Gå til sidens hovedinnhold

Milliardene i Åmsosen

Et problem ble løst i Vats. 25 år senere er løsningen verdt 65,5 milliarder kroner.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

65,5 milliarder kroner. Det er den beregnede verdsettelsen av lagerrobot-selskapet AutoStore fra Vats, etter at det japanske fondet SoftBank nå kjøper 40 prosent.

Verdien har økt med rundt 50 milliarder siden det amerikanske fondet kjøpte mesteparten av selskapet i 2019.

65,5 milliarder kroner? Hvor mye er det, for et selskap? La oss sette det litt i perspektiv ved å kikke på markedsverdien til noen kjente selskap på Oslo Børs: Solstad Offshore blir en mygg i denne sammenhengen. I skrivende stund er markedsverdien der 585 millioner kroner. Hva da med Røkkes Aker? 49 milliarder. En giant innen oppdrett, Lerøy Seafood Group? 44 milliarder. Eiendomsgiganten Olav Thon? 16,9 milliarder. Kongsberg Gruppen? 36 milliarder. Storebrand? 41 milliarder. Elkem? 22 milliarder.

Med dette salget er altså AutoStore vurdert som et av de mest verdifulle selskapene i landet.

Det som startet med et problem og en idé i Åmsosen på midten av 90-tallet, er blitt et selskap som er verdt godt over halvparten av Norsk Hydro. Ideen hadde Ingvar Hognaland, og Jakob Hatteland hadde problemet, kapitalen og viljen til å satse. Så har opplagt også daglig leder Karl Johan Lier hatt stor teft og vært viktig i den vanvittige veksten. Hatten av for hele gjengen.

Og det er ikke grunn til å tro at det stopper her. Lier forteller at det japanske storfondet ikke bare bidrar med kapital, men også er viktig når det gjelder videre vekst i Asia og Stillehavsregionen.

«Vi ser fram til å arbeide med AutoStore for aggressiv vekst til nye markeder og geografiske områder,» sier styreleder Masayoshi Son i SoftBank.

Kommentarer til denne saken