Hans Lund-Andersen

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Tidligere adm. dir. i gruveselskapet A/S Syd-Varanger, den gamle haugesunderen, risøybuen og industrilederen, bergverksingeniør Hans Lund-Andersen, døde torsdag 9. januar, 92 år gammel, etter kort tids sykdom.

Han var høyst oppegående på alle måter opp i høy alder og kjørte bil helt til i fjor. Han holdt både kropp og ånd i god stand og var med i Turnforeningens eldregymnastikk til i fjor. I sin ungdom på Risøy var han en dyktig fotballspiller, en av veteranene i Haugar og kaptein på A-laget.

Hans Lund-Andersen var født i Haugesund, som nummer fire av de seks barna til skipsfører Hilmar Lund-Andersen og hustru Kaia Bøe. Nå lever tre av søskenflokken igjen, en søster i Oslo, og en søster og en bror i Haugesund.

I et interessant selvbiografisk manuskript forteller Hans Lund-Andersen levende om barndom, oppvekst og ungdom i Haugesund og om sitt yrkesliv flere steder i landet.

Dette manuskriptet og interessante samtaler med ham var en fin kilde, da jeg skrev boka om Risøynå. I 1997 ble hans skrift «Norsk bergverksdrift i 100 år» utgitt, og i museumsårboka «Haugalendingen» for 2011-2012 skrev han den innsiktfulle hovedartikkelen på nesten 80 sider om Visnes kobberverk 1865-1895.

Hans Lund-Andersen tok studenteksamen i 1941 og var utdannet bergversingeniør ved Norges Tekniske Høyskole i 1947. Han har arbeidet som ingeniør ved Rødsand gruber, i Orkla Gruber og ved Løkken Verk. Så ble han overingeniør ved Rana gruber.

I 1960 ble han verksdirektør ved A/S Sydvaranger i Kirkenes og administrerende direktør i selskapet i 1970. Da flyttet han til Oslo.

Han hadde en rekke styreverv og andre verv i industri og bergverk både som yrkesaktiv og etter at han ble pensjonist i 1980. Blant annet i Bergverkenes Landssamenslutning. Han var medlem i Landsdelskomiteen for Nord-Norge og i studieselskapet for Nord-Norsk Næringsliv.

I 1947 ble han gift med Ragna Holter Kongshavn fra Haugesund. De fikk tre barn, og siden er familien økt med to barnebarn og fire oldebarn. Ekteparet flyttet til Haugesund i januar 2002.

Hustruen døde i 2003. Helt til de siste dagene bodde Hans Lund-Andersen i deres leilighet ved Smedasundet.

Om Hans Lund-Andersen kan en si «en gang haugesunder – alltid haugesunder». Han var ofte å treffe på Havnaberg eldresenter og ledet også kurs i treskjæring der. Det var nok lengselen til fødebyen som førte han og kona tilbake tilbake til Haugesund, da de var blitt gamle.

Jeg møtte Hans Lund-Andersen første gang under en pressereise til Finnmark. Da besøkte journalistflokken Bjørnevatn gruver og det var ekstra stas for en haugesunder å bli tatt imot av direktøren, som snakket uforfalsket Haugesunds-dialekt. Så gikk det nesten 50 år før vi møttes igjen, i Haugesund, men den gamle industrimannen husket meg og hilste «takk for sist».

Et imponerende stykke hukommelse. Det var tydelig å merke at Hans Lund-Andersen var et menneske med lederegenskaper og som hadde nytt respekt i sitt yrkesliv.

For meg var han, på sine gamle dager, en uvurderlig levende kilde for lokalhistorie, Nå er han borte, og det føles vemodig.

Kristian Magnus Vikse

Artikkeltags