RHEINLAND-PFALZ, TYSKLAND: I Ahrweiler-distriktet i delstaten Rheinland-Pfalz er om lag 1.300 mennesker ikke gjort rede for, men det skyldes til dels at mobilnettet er nede, og at det er vanskelig å få kontakt med folk.

– Vi tror det kan være 40, 50 eller 60 som er savnet. Når man ikke hører fra folk på lenge, får man bange anelser, sier delstatens innenriksminister Roger Lewentz.

Redningsarbeidere, inkludert brannmenn, politibetjenter og soldater, jobber på spreng, og bare i byen Bad Neuenahr-Ahrweiler var det over 1.000 pågående redningsoppdrag torsdag.

Alle skoler er stengt og om lag 3.500 personer er evakuert.

Verste siden krigen

Uværet er en av de verste værkatastrofer siden andre verdenskrig i Tyskland. Delstatene Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz er hardt rammet etter flere dager med ekstreme nedbørsmengder.

Det er spådd mer regn i dagene som kommer, og vannstanden stiger faretruende i Rhinen og Rhinens sideelver.

Jordsmonnet er mettet av vann, reservoarer flommer over, og elver går over sine bredder. Desperate innbyggere har søkt tilflukt på hustak mens redningshelikoptre sirkler over hjemmene deres.

Gater og hus ligger under vann, og veltede biler ligger blant trær og bygningsrester alle steder der flommen har passert. I den lille byen Schuld har flere hus kollapset fullstendig.

Redningsarbeidere hindres av blokkerte veier, strømbrudd og manglende mobilnett, ikke minst i Eifel-regionen mellom Rhinen og Belgia. Der er flere landsbyer forvandlet til hauger av murstein og tømmerbjelker som ikke kunne motstå de fossende vannmassene.

Dødstallet stiger

Nasjonale myndigheter opplyser fredag at minst 81 mennesker har mistet livet i flommen i Tyskland, og dødstallet stiger.

I en av de hardest rammede byen, Euskirchen sør for Köln, er minst 20 mennesker døde, og det er frykt for at en demning i nærheten kan briste.

I deler av Rheinland-Pfalz er det erklært unntakstilstand som følge av ekstremværet, som tyske meteorologer har kalt Bernd.

Frykter det verste


– Jeg frykter at vi først om noen dager kommer til å se omfanget av denne katastrofen, sa statsminister Angela Merkel i Washington, der hun torsdag besøkte president Joe Biden.

Hun uttrykte sin medlidenhet med dem som har mistet sine nærmeste og understreket at flommen også har rammet naboland.

Merkel sier myndighetene gjør sitt ytterste for å hjelpe folk i nød. Om lag 15.000 personer fra redningstjenester, politi og hæren er satt inn i det verst rammede områdene.

Tolv døde i Belgia

Uvanlig kraftig regn har også ført til flom og oversvømmelser i nabolandene Luxembourg, Nederland og Belgia.

Belgiske medier melder om minst tolv dødsfall, noe som gir et samlet dødstall på 93 så langt. I tillegg er fire personer savnet i Belgia.

Den største byen øst i Belgia, Liege med 200.000 innbyggere, trues av at det vannstanden i elva Meuse kan stige med halvannen meter.

I Pepinster ved Liege gikk en redningsoperasjon galt da en båt kantret og tre eldre forsvant i vannmassene.

I den nederlandske byen Maastricht er tusener av mennesker evakuert. Myndighetene har sendt 70 soldater til Limburg-provinsen for å hjelpe til med evakuering og fylling av sandsekker.

Klimaendringer

Uværet har brått gjort klimaendringer til en viktig sak i den tyske valgkampen som står for døra.

Innenriksminister Horst Seehofer gjør det klart at ekstremværet har en sammenheng med klimaendringer og sier at Tyskland må forberede seg mye bedre.

Fordi en varmere atmosfære holder mer vann, vil klimaendringer føre til økt risiko for intens nedbør og oversvømmelser.