Sjøfartsdirektoratet: – For tidlig å konkludere

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Første tilsyn er gjennomført etter «Viking Sky»-ulykken, og Sjøfartsdirektoratet mener det er for tidlig å konkludere om hva som var årsaken.

DEL

KRISTIANSUND: Statens havarikommisjon, Sjøfartsdirektoratet, politiet, motorprodusenten og de ansvarlige for mannskapet startet mandag undersøkelser av «Viking Sky».

Etter en første inspeksjon slår Sjøfartsdirektoratet fast at det er for tidlig å konkludere med hva som var årsaken til at cruiseskipet fikk motorhavari på Hustadvika i Fræna kommune sørvest for Kristiansund lørdag.

– Det som er på det rene er at det har vært en blackout, men at vi foreløpig ikke kan si noe om årsaken til denne. Det som midlertidig er klart er at når først hendelsen oppsto så har mannskapets kompetanse og innsats vært en viktig faktor i at det gikk bra, skriver direktoratet, som vil fortsette med videre undersøkelser tirsdag.

Det har også blitt gjennomført en dykkerundersøkelse mandag, men det er ikke funnet skader på skipets skrog. Dykkerne har også kontrollert inntakene for kjølevann for å se etter tett inntak.

– Disse er bekreftet fra dykker å være åpne og tilsynelatende i orden, skriver direktoratet.

Avhør tidligst tirsdag

Politiet ønsker i tillegg til de tekniske undersøkelsene å avhøre sentrale personer på skipet.

– Vi har ingen mistanke om at det er begått en straffbar handling. Men straffeprosessloven hjemler en etterforskning når det er snakk om ulykker. Her var det et stort skadepotensial. Derfor har vi valgt å se på dette, sier politiinspektør Yngve Skovly i Møre og Romsdal politidistrikt.

Avhørene vil tidligst begynne tirsdag. Skovly ser for seg at det kan være naturlig å ha med folk fra for eksempel Sjøfartsdirektoratet som har ekspertise på området.

Går gjennom lydopptak

Sjøfartsavdelingen i Statens havarikommisjon sendte tre personer til Molde mandag. De skulle samle sammen alt som fantes av elektronisk informasjon fra skipet.

Blant annet skulle de finne en voyage data recorder (VDR) som forhåpentlig vil gi innblikk i hva som skjedde på broen, og i tillegg vil kommisjonen gjennomgå lydinformasjon blant annet fra motorrommet.

– Her er det for eksempel en hel del alarmer og logger som skal gjennomgås, sier avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth i Havarikommisjonen til Bergens Tidende.

Amerikanske etterforskere

Cruiseskipet hadde passasjerer fra mange land, og flere stater kan komme til å melde inn interesse for å delta i arbeidet med å undersøke ulykkesårsaken.

Den amerikanske havarikommisjonen (NTSB) bekrefter overfor NTB at de kommer til å delta i arbeidet.

– Vi kommer til å sende to etterforskere for å assistere undersøkelsene, antakelig innen en dag eller to, sier pressetalsmann for NTSB Keith Holloway.

I tillegg til de eksterne undersøkelsene har Viking Sky begynt en intern undersøkelse av hendelsen.

– Vi har selv ekspertise om bord som undersøker hva som har gått galt i motorrommet. Mannskapene vil bistå politiet og havarikommisjonen når de kommer i gang, sier pressetalsmann Marius Steen i Wilhelmsen Ship Management til Bergens Tidende.

Skipets fire dieselmotorer er levert av tyske Man, som også har sendt folk til Molde. Lørdag stanset alle motorer samtidig.

– Vi er i tett kontakt med Viking og har sendt et service-team som straks vil starte analysen av det som har hendt, skriver kommunikasjonssjef Jan Hoppe i Man Energy Solutions i en epost til avisa.

Artikkeltags