Elbilnæringen i sterk vekst i Norge

Gründer og toppsjef Elon Musk i Tesla har god grunn til å være fornøyd med utviklingen i Norge.

Gründer og toppsjef Elon Musk i Tesla har god grunn til å være fornøyd med utviklingen i Norge. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Antall selskaper som jobber med elbiler og annen utslippsfri transport i Norge, er mer enn femdoblet på bare ti år. Samtidig er Tesla blitt den fullstendig dominerende aktøren i feltet.

DEL

OSLO: I dag finnes det i alt 38 selskaper i Norge som har elektrisk transport eller hydrogen som sin kjernevirksomhet, viser en undersøkelse som analyseselskapet Pöyry har gjort for Energi Norge.

Av selskapene som er aktive i dag, var det bare fem som eksisterte for ti år siden.

Sektoren sysselsetter i overkant av 600 personer her i landet. Hele 65 prosent av disse er ansatt i Elon Musks elbilselskap Tesla.

Også på omsetning er Tesla blitt fullstendig dominerende. Tesla sto i 2014 for nesten 90 prosent av den samlede omsetningen i sektoren på 2,8 milliarder kroner. Men omsetningen er også tredoblet på to år blant selskapene utenom Tesla.

Bilprodusenter som produserer både elbiler og bensin- og dieselbiler, er holdt utenfor i regnskapet.

Alt i alt finnes det i dag rundt 70.000 elbiler i Norge.

Energi Norge har overlevert den nye rapporten til det regjeringsoppnevnte utvalget for grønn konkurransekraft, som ledes av tidligere EU-kommissær Connie Hedegaard og administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge. Utvalget skal komme med sine anbefalinger senest i oktober i år. Antall selskaper som jobber med elbiler og annen utslippsfri transport i Norge, er mer enn femdoblet på bare ti år. Samtidig er Tesla blitt den fullstendig dominerende aktøren i feltet.

Artikkeltags