MOTOR: Jostein Birkelid som er formann i Norsk Bobilforening, avdeling Sør, er ikke i tvil:

– De fleste kjøper bobil for å prøve opplevelsen. Kjøper du en brukt bobil får du stort sett pengene igjen når du selger den etter a ha prøvd den.

De fleste som leier bobil først, kjøper etterpå, sier Birkelid.

Han har vært bobileier siden 1997, og trives spesielt godt med friheten til å reise hvor du vil og når du vil. For bobilen kan du bruke hele året.

Ifølge bobilentusiasten vil det lønne seg å kjøpe en brukt bobil selv for å bruke den på en ferie. Nettopp fordi det er liten risiko for å tape penger – i alle fall når man tar med i regnestykket at det koster cirka 1.500 kroner per dag å leie bilen. Leieprisen inkluderer fri kjørelengde og forsikring.

Det blir 45.000 kroner om du leier den for en måned.

Eier du bobil har du utgifter til forsikring, årsavgift, vedlikehold og dekk. Det betyr en årlig utgift på cirka 50.000 kroner.

I tillegg kommer den ukjente faktoren – verditapet. Kjøper man en ny bobil til en million kroner, vil verditapet det første året være betydelig.

Regn med verditap

Verditapet på bobil er ifølge Norges Caravanbransjeforbund adskillig lavere enn for en personbil.

Snittprisen på nye bobiler i Norge ligger mellom 700.000 og 900.000 kroner. Regner du med et verditap i størrelsesorden 30.000 kroner per år, bør du altså bruke en ny bobil i denne prisklassen en god del før det svarer seg å eie den i stedet for å leie den.

Et par andre argumenter taler også for at du bør leie bobilen heller enn å eie den; Når du leier bilen vil du sannsynligvis få en nyere bil, du slipper eierproblemer og du får anledning til å prøve forskjellige typer før du eventuelt kjøper bobil.

– Bobil kan brukes hele året. Du kan reise nær sagt hvor som helst og overnatte. Du er din egen herre og svært fleksibel angående turer, ferier og reiser, sier Birkelid.

Han peker på at hvis du kjøper en brukt bobil til under 300.000 kroner første gang, får du stort sett pengene igjen om du bestemmer deg for ikke å bruke bobil, at det ikke passet for deg.

– Du kan altså bruke den uten kostnader – om du ser bort fra bensinutgiftene og kostnader til eventuelle overnattinger, sier han.

Enorm økning

De siste årene har vist en enorm oppgang i antallet bobileiere.

Norsk Bobilforening øker antallet medlemmer med 170 i måneden, og på de ti siste årene er medlemstallet i foreningen tidoblet ifølge Birkelid.

– Mange bytter campingvogna med bobil, og noen velger det sågar i stedet for – eller i tillegg til – båt, sier han.

Birkelid sier du enkelt kan flytte en bobil. Den er fleksibel å reise med.

– I Tyskland er det utrolig godt tilrettelagt for bobiler, sier Birkelid som kjøpte sin første bobil i 1997. Han har nå sin fjerde – de to siste er bruktimportert fra Tyskland.