MOTOR: Det er bare å gratulere. Tesla, et av verdens aller nyeste bilmerker, maktet å bli den mest registrerte bilmodellen i Norge i forrige måned. Med 616 nyregistreringer vippet Tesla Model S folkebilen VW Golf ned en plass. Golf har vært den ubestridte bestselgeren i 43 av de 44 siste månedene.

Kunder i kø

Vi skriver nyregistrerte, for Teslas lille norske organisasjon har ikke solgt alle disse 616 bilene i september. Nei, kunder har ventet i månedsvis på sin Tesla. Av de rundt 3000 som har stått tålmodig i kø fikk 616 bilen sin i september. Med snart 1000 Model S på veiene begynner Tesla å bli svært synlig i de største byene, og særlig i Oslo-regionen.

Tesla Model S er for tiden det hippeste kjøretøyet man kan ikle seg når man skal ut i trafikken. Fortsetter Tesla å avvikle kundekøen i samme tempo tyder mye på at Tesla også de neste månedene kommer til å være bestselgeren, eller iallfall blant de aller mest populære bilene.

Tilbake til 1986

Tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) viser at salget av nye personbiler i september økte med 9,3 prosent til 12.168 enheter. Dette er 26,8 prosent flere biler enn gjennomsnittet de ti siste årene og beste september på 27 år.

Vi må helt tilbake til jappeårene 1985 og 1986 for å finne høyere registreringstall for personbiler i første høstmåned. Årets september er således den tredje beste i norsk bilhistorie.

Nissan Leaf, bestselger blant elbilene i snart to år, havnet på femteplass med 329 solgte eksemplarer. Ikke verst det heller, og en av de beste Leaf-månedene i historien.

Snart 16.000 elbiler

OFV-tallene viser at elbilene nappet til seg 8,6 prosent av alle som handlet ny bil. Legg så på hybridene – de utgjorde 7,3 prosent av personbilsalget – så er den totale andelen av biler med en eller annen form for elektrisk framdrift oppe i 15,9 prosent. Grønn Bil opplyser at ved inngangen til oktober ruller 15.850 ladbare biler på norske veier. Av disse er 15.227 elbiler og 623 plug-in hybrider.

Samtidig sank dieselandelen av nye biler til 50,9 prosent, mens 4x4 andelen på 32,8 prosent fortsatt befinner seg på rekordnivå.