Skambankt

Høvleriet

Publikum: 350

KONSERT: «Skambankt står bra på egne ben», uttalte Skambankt-vokalist, Terje Winterstø, i lørdagens Haugesunds Avis.

Bandet har på sin vei fram til det nylig utgitte fjerdealbumet, «Søvnløs», gjerne blitt plassert i punkbåsen. Et album hvor de nesten uten unntak tar kraftfulle og hissige skritt til side fra punkerstempelet, og inn i pur rett-fram rock.

Idet trommis Henriksen fra sitt podium opp under taket byr opp til åpningslåten Mantra – en av årets beste norske rockelåter – flyr første ølglass gjennom luften på Høvleriet. P3-yndlingen setter fyr i de frammøtte. Peke- og lillefingre strekkes mot scenen, konserten igjennom. Forståelig nok.

«Fett sist gang vi møttes, men det skal vi overgå. Skal vi ikke?», skriker en vilter Winterstø før de sveiver i gang «Slukk meg (Før Eg Brenner)» som tredje låt.

Fra siste album kommer også «Kaos», så «Inferno», «Amnesti» og «Født på ny». Sistnevnte, en rockeballade fra Klepp-banden som kunne vært utelatt fra både plate og konsert, er eneste tilnærming til feilskjær ved Smedasundet lørdag kveld.

For bandets manende og iherdige framføringer av sine yngste låter får assosiasjonskvernen i toppetasjen til å dulte borti band bosatt i samme gate som storheter som Queens Of The Stone Age. Winterstøs euforisk autoritære framtoning fra scenekanten vitner om en mann som vil nå fram.

Og sammen med de andre bandmedlemmene loser han oss gjennom det eldre Skambankt-landskapet på engasjerende energisk vis. En blodfan ved scenekanten får skrike i gang «Me sa nei!». «Malin», «Dynasti», «Stormkast #1» og «O Dessverre» viser fram bandets punkersveis – som er bedre live enn på plate.

Høvleriet var Skambankts arena også sist bandet besøkte byen. Og det er tydelig at de liker seg der. Intimiteten som skapes i lokalet – med et lystent publikum som nærmest er oppå scenekanten av ekstase – foran et band som gir absolutt alt, skaper trykkbølger av rockeatmosfære.

Med «Min Eliksir» som siste ekstranummer, avslutter bandet kvelden og sparker folket ut på kaien med forbigående tinnitus. Man kjenner at man har tatt del i noe utagerende, og fått godartet pryl.

Skambankt sto lørdag utmerket på egne rockeben. Live.