Salmer fra innfallet

Artikkelen er over 15 år gammel
DEL

Ola Ohm er fra Stavanger, men har bakgrunn fra musikkmiljøet på Stord. Teologistudenten har falt pladask for salmeskatten og spilt inn en CD med egen vri.
En søkende ung mann, et nystemt klaver og en produsent med sans for vid gjenklang har resultert i en plate med kjente salmer – som du neppe har hørt dem før.
Uten tekst, men med et innhold hvor Ola Ohms improvisatoriske fortellertone forsøker å gi et klanglig anstrøk av det innadvendt religiøse.
Tretten spor i alt, med gjengangere som «Lær meg å kjenne dine veie», «O, bli hos meg», «Bred dina vida vingar» og «I himmelen» blant dem.
Improvisasjonene er forsiktige og upretensiøse. Schubert-aktig melankoli preger enkelte forspill, mens det hersker en anelse Grieg i lyriske passasjer. Faktisk også flørt med fransk impresjonisme.
Det låter behagelig, men sjelden mer enn det. Flere av salmene har fått ny tonedrakt, men er for ofte satt sammen av en søm med klisjeer. I glatteste laget, stort sett.
Bare flott at musikere lefler med salmearven. Bjørn Eidsvåg, Sigvart Dagsland og Ole Paus har kommet heldig fra det.
Ola Ohm har tatt en litt annen tone, men klarer dessverre aldri å gjøre den til sin egen. «Lengt» ender som et uforløst innfall av musikalsk harmoni og gode hensikter.
Anmeldt av Arnstein Olaisen

Artikkeltags